page background

Cultural Center Spikerelle in Avelgem Studiebureau Boydens

description

With its cubical white appearance  "The Spikkerelle" is the new cultural center in Avelgem with a multi-purpose hall fro cultural events, theatrical or musical performances and parties.  

The building consists of a 300-seat theater, a multipurpose room with fireplace, a ballroom for 800 people and a youth meeting center. The underground  level of the building  which includes a multipurpose hall;  can be viewed from the ground floor due to the central open glass foyer.  Next to this, the youth organization 'The Krak', has  their own space, and separate entrance allowing them to function autonomously. The ground includes offices and a  lobby area.  With the use of glass, it is possible to  make everything as transparent as possible so  daylight is  accessible almost everywhere.  There is a theater complete with dressing rooms for artists on the first and second floor. The theater is equipped with the necessary techniques (6 mobile tracks), to allow seating flexibility of the performance  for the users. 

Special attention was paid to the acoustic requirements of the entire building. The function of the building required good acoustical properties for example to protect the inside of a classroom from the outside environment of another room currently in use for an event.
The multipurpose hall, auditorium, foyer and the youth center Krak have individual air warmed ventilatioon groups fitted with necessary  sound absorbers/silencesers. The building also ecologically functional to utilizing rainwater  for the toilets, urinals and service taps.  

Spikerelle

general data

Study start date : September 2003
Completion date : October 2007

client

Dexia bank NV / Town of Avelgem
 

architect

architectenbureau Dierendonck Alexander