page background

'De Grote Post', Arts and Culture Center, Ostend, BE Studiebureau Boydens

description

This project was a highly technical building which was formerly owned by the former Ministry of Post, Telegraph and Telephone (PTT), converted into a contemporary culture center instead.

The building consists of a large hall accommodating 430 people (incl. Fly tower), a small auditorium, multipurpose rooms, multiple exhibition spaces, production -and rehearsal rooms, offices, ...

The thermal optimization of this classified building (built in 1953, designed by architect G. Eysselinck) served from building physics point of view to be approached with great caution: both exterior and interior insulation strongly influence the uniqueness of monument.

The thermal comfort is improved by the elimination of cold traps and radiation to the outer shell, whereby energy losses by the transmission and infiltration are greatly reduced. Through a thorough ventilation principle, we avoid the need for active cooling. Displacement ventilation and night cooling are concepts embarked upon. The next step was to completely revamp the central heating systems with a thorough optimization of the automatic control system.  The regimes of operation and temperature settings of the various zones were brought in line with the functional programming the building. The electrical consumption was reduced by utilizing LED technology, light fixtures and integrating the use of presence detection.

De Grote Post

general data

total cost price: € 22.423.722,58

total area: 13.722 m²

Study start date:: October 2008

completion date: December 2012

nature of work: Construction and renovation: study and following up MEP

cost techniques: € 4.694.211,41 VAT excluded

client

City of Ostend, Koninginnelaan 1, 8400 Ostend, BE

architect

b-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerp, BE