page background

Museum Extension, Elsene, BE Studiebureau Boydens

description

The Elsene museum consists of a combination of different buildings including a 19th century slaughterhouse, a former banquet hall, a wing built in the 70s and an adjoining private home.

The renovation and expansion will include adjusting the reception area to merge the four buildings into one museum. The new circulation zone will include a main hall, ticket desk, bookshop and the new museum cafeteria.

In addition, the main entrance will be enlarged and equipped to accommodate a meeting place for local residents, passers-by and students. Teaching areas, a multipurpose room, workshops and will be added complete with a designed sculpture garden to heighten the visitors experience.

Modifications were modernized for various building services systems of the building such as the upgrading of the security (fire protection, access control, intrusion, CCTV, security lighting, ...) on the electrical system, LED lighting. A new lift was installed and a number of new washrooms were provided.

A new air handling unit equipped with an infrasonic humidifier; vital in accurately controlling the relative humidity, was installed.
During the construction, the museum area remained operational, and properly heated for the protection of the artifacts and for the comfort of the museums employees.

2268

general data

total cost price: € 2.250.000,00

total area: 1.080 m²

Study start date:: April 2016

completion date: In execution

nature of work: Extension / renovation: study and following up MEP / EPBD

cost techniques: € 639.961,84 excl. VAT

client

Gemeente Elsene, Elsensesteenweg 168, 1050 Elsene, BE

architect

b-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 bus 1, 2018 Antwerp, BE