page background

The Pier in Blankenberge Studiebureau Boydens

description

The Pier in Blankenberge is a landmark on the Belgian coast. This structure, floating above the sea surface, was originally built in 1933, replacing the even older structure dating from 1894 which was destroyed in World War I. The building was in vital need of a thorough renovation and  the investors opted for a sustainable energy approach both in terms of building physics and techniques.

The climate control is based on the following basic principles:

Providing sufficient thermal (concrete) mass which on days when the building gets too hot (due to  the heat from the sun); visitors to the building remain comfortable.  This is  due to the overnight  removal of heat via forced ventilation from the building.   On sunny winter days the solar gains are stored in the thermal mass. These heat gains are gradually released, where they can be used to heat the building.
The energy for heating is mainly produced by a 'heat pump' that extracts heat from the seabed.
The main part of the building is heated but also cooled by the floor heating system, thanks to the use of reduced temperature regimes  the sea-collector maximizes.

The Pier in Blankenberge

general data

Study start date : 01/10/1998
Completion date : 20/06/2003

client

Dexia Bank nv / Municipality of Blankenberge

architect

Groep Planning, Architectengroep Brugge