page background

COOVI-Elishout in Anderlecht Studiebureau Boydens

description

The project consists of partial renovations  and the construction of a new tower for this school.( tower building, teaching building renovation, renovation of student  housing  m² accommodations building of 1,200 m², and a new student housing accommodation 900 m²).
A comprehensive energy metering has shown that use of a CHP was the most  rational solution. Given the size of the site, it was decided to carry out an electricity distribution in high voltage, the power of the CHP has transformed and is injected into the grid. The CHP provides a collection of the peak consumption of electricity and dimensioned to all locally generated electricity consumed on the site itself.
The heat from this plant is directly inserted into the heating circuit, the concept provides a new central heat distribution network on campus.
This  kitchen tower (56 m high ) is equipped with demonstration kitchens, a restaurant, a wine cellar, cold rooms and with 2 outer panoramic elevators.
The campus is equipped with access control, security cameras and  data distribution and telephony.

Campus COOVI, Elishout

general data

Study start date : May  2004
Completion date : June 2011

client

Vlaamse Gemeenschapscommissie /  COOVI Elishout
 

architect

De Geyter Xaveer Architectenbureau bvba