page background

Heemschool, Medical Pedagogical Institute of Community Education , Neder-Over-Heembeek, BE Studiebureau Boydens


Heemschool is a Medical Pedagogical Institute of Community Education organizing special education for children up to 18 years with a learning and physical challenges.

The project was divided into 2 phases. The first phase entailed the building of a new boarding school and subsequently the former building used as a boarding school was renovated and converted into classrooms.   At the heart of the design, both architect and our engineering office placed great focus on providing a comfortable, warm, safe and caring living environment for these children.

For both buildings simple energy installation system was executed whereby heat is produced by a gas condensing boiler. The heat distribution in the boarding school is achieved in the common areas and living room spaces, given the implementation of a D-ventilation system, at low temperature by means of underfloor heating.  A C-ventilation system is applied to the bedrooms and also to the school building due to limited space allowed for ventilation ducts. The bedrooms and school are equipped with radiators, fed on a temperature regime of        70/50 ° C.

Given the need to monitor the care of the children at all times, both buildings are equipped with a comprehensive centrally operated nurse call system. This makes it possible for the caregivers to communicate with the children from their own bedrooms and from all living areas and circulation zones of the building.

The classes in the school building are also equipped with call modules, so that assistance from other care givers/councelors can easily be called upon if necessary. Other functionalities in the school building include facilities for the connection of multimedia applications (smart boards etc.) to allow flexibility of teaching in the classroom.

The boarding school is fully equipped with a green roof which is instrumental in rain water harvesting utilized for the flushing of toilets, and also used to water the outdoor garden.

Passive measures to control the cooling demand of the building have been applied in the form of automatic external sun protection.


general data

total cost price: € 5.045.566,39 hors TVA

total area: 3.560 m²

Study start date:: December 2008

completion date: May 2017

nature of work: Construction and renovation: study and following up MEP

cost techniques: € 1.646.887,46 excl. VAT


K-level: 30 (boarding school), 35 (school building)
E-level: -
Certification: -


GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Willebroekkaai 36, 1000 Brussel, BE


b-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE