page background

School St. Pieter & De Schuit, Blankenberge, BE Studiebureau Boydens

description

Under the master plan, the older school structures built in the 60s and 70s were replaced by buildings reflecting the sustainable vision of the entire school group. The project entailed an additional 18 classes, cafeteria, gymnasium, washrooms and an administration area. 
The sustainable framework is supported by various building elements throughout the school. For example, all windows facing the south side are equipped with automatic window shades controlled either by a weather station or manually operated depending on the user’s preference.  The window shading reduces solar loads during the warmer months, and takes advantage of the gains and during the winter months. In addition, rain water is harvested and utilized in flushing toilets. Consumption of electricity, gas and water can be monitored and visualized, by means of a management system, which is also responsible for the automatic control of the HVAC system.
The building has a 250 kVA high-voltage transformer with flexibility for further future expansions. Two condensing gas boilers each 108 kW, are responsible for the heat production of the school building.
The windows of the entire south side (playground area) are equipped with an automatic shading system, controlled either  by a weather station or manually depending upon the users preference.
Indoor air quality plays a major role in our well-being.   For this reason a type D ventilation system fitted with a thermal wheel for heat recovery was chosen for its hygienic ventilation properties.   The air group blows fresh air into each classroom and centrally collects the air that requires extracting.
All classes are equipped with low temperature heating (LTH) radiators which are efficient, (using less energy than regular radiators), maintaining a pleasant temperature at all times thus providing a healthier indoor climate.  The indoor lighting fixtures are built-in and equipped with a daylight control.
The gym has a separate air handling unit with a plate heat exchanger and is heated by means of radiation panels, suspended from the ceiling and is illuminated by means of shatter proof lighting sports fixtures.
The cafeteria also has an individual air handling unit with a thermal wheel heat exchanger which allows the recovery of heat loss from the torque control system together with the oven extractor hoods. This space is heated by means of vertical column radiators and illuminated by means of decorative pendant luminaires.
The school also has a lift and a telephony and music installation system.

Schuit

general data

total cost price: +/- € 3.500.000,00 hors TVA

total area: 2.930 m²

Study start date:: March 2012

completion date: April 2017

nature of work: Construction: study and following up MEP / Study and following up MEPF / EPBD reporting

cost techniques: € 780.708,26 VAT excluded

client

Vrij Onderwijs Blankenberge-Wenduine vzw, Weststraat 86, 8370 Blankenberge, BE

architect

Debruyne Gino en Architecten, Witte Molenstraat 54 a, 8200 Brugge, BE