page background

Passive childrens daycare center 'Lyra' Schaarbeek, BE Studiebureau Boydens

description

In Schaerbeek a new childrens daycare center was established to meet the needs of the municipality regarding spatial planning and the development of infrastructures.
A passive label for the building was the energy target the client wished to achieve. To achieve this label, the building envelope was equipped with extensive insulation by using ecological insulation materials and triple glazing for the windows.  Rainwater falling on the roof, is collected in a rainwater reservoir and reused for the irrigation of the green roof.
Solar panels and a high performance gas condensation boiler contribute to a lasting comfort in nursery. Balance ventilation with a heat exchanger (system D) ensures the heat recovery from the hygienic air in the building.

Passive childrens daycare center 'Lyra' Schaarbeek, BE

general data

total cost price: € 1.395.330,00 hors TVA

total area: 640 m²

Study start date:: March 2013

completion date: August 2017

nature of work: Construction: study and following up MEP

cost techniques: € 326.020,00 VAT excl.

client

Gemeente Schaarbeek, Colignonplein, 1030 Schaarbeek, BE

architect

LOW architecten, Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen, BE