page background

Office Alheembouw, Oostnieuwkerke, BE Studiebureau Boydens

description

General Contractors Alheembouw appointed Boydens Engineering for  sustainability building envelope studies, energy optimizing and designing the building services techniques for their new headquarters. Located in Oostnieuwkerke,  the office not only has architectural aesthetic appeal, but in addition, is a landmark building within the office building sector, due to its sustainable building techniques.
This project provided an energy efficient challenge, due to the extensive use of glass on the façade.
The type of glass and insulation were determined to achieve the required airtightness inside the building. The size and spacing of the exterior window shutters were also extensively to maximize natural indoor lighting while reducing solar gains in the summer.  The shutter blades on the south side are closer to one another compared to the shutter blades on the north side of the building.
Boydens Engineering succeeded in achieving an NZEB (Net Zero Energy Building) classification by means of a BTES (Borehole Thermal Energy Storage) system that helps maintain comfortable temperatures throughout the year.  Each of the 42 boreholes are 100m deep help to provide the  necessary cooling and heating.  During the summer months, heat is stored in the ground, and utilized during the winter months.  Concrete core activation allows for the transfer of warm and cold water to flow through the concrete slabs, in the occupied spaces.

Alheembouw

general data

total cost price: +- € 4.900.000,00

total area: 25.000 m²

Study start date:: January 2015

completion date: May 2017

nature of work: Construction: MEP / EPBD reporting

cost techniques: € 1.090.000,00

sustainable

K Level: 26
E Level: 40
Certification: NZEB-building

client

Alheembouw nv, Roeselarestraat 209, 8840 Oostnieuwkerke, BE

architect

BURO II & ARCHI + I cvba, Accent Business Park, Kwadestraat 149A/0.1, 8800 Roeselare, BE