page background

De Blaarmeersen, Topsporthal Vlaanderen in Ghent Studiebureau Boydens

description

Construction of a  multifunctional world class  indoor sports arena. (4 levels)

Flexible accommodation for big international championships or events as well as regional events.
Surface: 120 m x ± 85 m, 20 m high.
A permanent athletics track with six 200-meter lanes and eight 60-meter lanes.
Lighting: 1,200 lux.
3,539 permanent spectator seats, extendable to more than 5,000 seats.

Basement
Technical spaces for heating, water, gas, telephone, several provisions on the centerfield for electricity, water, telephone and data communication,  provisions for television, data communication, ... from the centerfield to outdoors
/> Ground Floor
Entrance, cloakroom, first aid rooms, medical control rooms, secretariat, competition area, warming up track, fitness gym, toilets. This area is connected with the previously built Bloso sports hall (50m x 33m x   9m high), which has 11 changing rooms, 2 saunas (max. 10 persons/sauna), extra rooms for press, judges,

The competition area contains:   a 200-meter track (6 lanes) , a centerfield for 60 meters sprints (8 lanes), 60 meters hurdles, high jump, log jump, triple jump, pole vault and shot put,  open flat area of 47m x 47m (2,150 m²), extendable to 3,000 m².  The centerfield can be adjusted to accommodate several indoor sports (handball - tennis - volleyball - basketball - gymnastics).Additional seats can be placed around the centerfield to ensure a better player-public contact and add to the ambiance....

First Floor
Entrance to 3,539 permanent seats,connection with the previously built Bloso sports hall, area for the installation of a video screen,command post for security services ,several rooms for press, meetings, courses, catering, etc, toilets, and emergency exits.
    
Second floor  
Control room, press block (50m x 4m = 200m²), cafetaria (48m x 5,8m = 277 m²) + connection with existing cafetaria of the second sports hall, toilets, Scoreboard

Third floor
VIP area + rooms for meetings, receptions, toilets


Topsporthal, Ghent

general data

Study start date: December 1997
Completion date of various phases between January  2000 and April 2001

client

Bloso Brussel
 

architect

Van Acker B. & Partners, Architectenbureau