Home / cultuur / DE PIER

DE PIER

Blankenberge, Belgium, Europa

Sector cultuur
Opdrachtgever Stad Blankenberge, 8370 Blankenberge, BE
Architect Groep Planning, architectenbureau Brugge, BE
Oppervlakte 2,317 m2

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
biomassa
biomassa

 

De pier van Blankenberge kan beschouwd worden als zowat het uithangbord van onze Belgische kust. Het bouwsel, zwevend boven het zeeoppervlak, werd oorspronkelijk gebouwd in 1933, ter vervanging van de nog oudere structuur uit 1894 die verwoest werd in WO I. Het gebouw was hoognodig toe aan een grondige renovatie en er werd geopteerd voor een duurzame energetische aanpak zowel op vlak van bouwfysica als voor de technieken betreft.

De beheersing van het klimaat steunt op volgende basisprincipes:

  • Het voorzien van voldoende thermische (beton)massa waarin (op dagen waarop het gebouw te warm zou kunnen worden) de warmtewinsten van de zon en de bezoekers worden opgeslagen, waarna ze ’s nachts door een geforceerde ventilatie grotendeels uit het gebouw worden verwijderd. Op zonnige winterdagen worden zonnewinsten ook opgeslagen in de thermische massa. Deze warmtewinsten worden geleidelijk aan vrijgegeven, waarbij ze nuttig gebruikt worden voor de verwarming van het gebouw.
  • De energie voor verwarming wordt hoofdzakelijk geproduceerd door een zogenaamde ‘warmtepomp’ die haar warmte haalt uit de zeebodem.
  • Het grootste deel van het gebouw wordt verwarmd, maar tevens afgekoeld, door het vloerverwarmingssysteem dat dank zij het gebruik van verlaagde temperatuurregimes het rendement van de zee-collector maximaliseert.