page background

Uitbreiding museum, Elsene, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het museum te Elsene bestaat uit een combinatie van verschillende gebouwen waaronder een 19e eeuws slachthuis, een vroegere feestzaal, een vleugel uit de jaren ’70 en een aanpalende privéwoning.

Bij de verbouwing en uitbreiding wordt onder andere de ontvangstruimte aangepast om de vier gebouwen tot één museum te versmelten. In de nieuwe circulatiezone bevinden zich de hal,
de ticketbalie, de bookshop en de nieuwe museumcafetaria.

Daarnaast wordt ook de hoofdingang vergroot en ingericht als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, voorbijgangers en leerlingen. Didactische ruimtes, een polyvalente zaal, ateliers en kantoren worden eveneens voorzien. Bovendien de tuin aangelegd als belevings- en beeldentuin.

Naar technieken toe worden er aanpassingen gedaan aan de beveiliging (brandbeveiliging, toegangscontrole, inbraakbeveiliging, CCTV, veiligheidsverlichting,…), aan de elektrische installatie en LED verlichting. Er wordt een nieuwe lift en een aantal nieuwe sanitaire ruimtes voorzien.
Een nieuwe luchtgroep met een infrasone waterbevochtiger is tot 2% nauwkeurig regelbaar om de relatieve vochtigheid te bepalen.
Tijdens alle werkzaamheden blijft de verwarming in het museumgedeelte operationeel in functie van de bescherming van de kunstwerken en het comfort van de werknemers.

2268

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 2.250.000,00

Totale oppervlakte:: 1.080 m²

Aanvangsdatum studie:: April 2016

Einddatum werken:: In uitvoering

aard der werken: Uitbreiding / renovatie: studie en opvolging technische installaties / EPB

kostprijs technieken: € 639.961,84 excl. BTW

opdrachtgever

Gemeente Elsene, Elsensesteenweg 168, 1050 Elsene, BE

architect

b-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 bus 1, 2018 Antwerpen, BE