page background

Zorghotel domein Polderwind, Zuienkerke, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Dit is een van hun kernmissies en gaf de aanleiding tot het realiseren van dit zorghotel die vakantie als basisrecht voor iedereen naar voor schuift en zo deze theorie in de praktijk omzet.
Een hotel dat volledig op de noden van de bezoeker is afgestemd is gebouwd in een schitterend natuurlandschap ‘Domein Polderwind’. Het hotel is omringd door een recreatieterrein van 24 ha met een grote waterplas van 15 ha groot te Zuienkerke en vormt zo de ideale vakantiebestemming dicht bij zee Brugge.
Het gerenommeerde architectuurbureau POLO Architects ontwierp een cirkelvormig gebouw, geïnspireerd op een dubbele ‘torus’ met ongelijk middelpunt. Het 2 niveau tellende bescheiden volume met houten gevels gaat op in het landschap. De binnen patio biedt bezoekers en gasten de nodige beschutting en privacy en andersom biedt het gebouw 360°-view op de omgeving.
De gelijkvloerse verdieping bundelt de gemeenschappelijke functies zoals onthaal, cafetaria, keuken, fitness en wellness, vergaderruimten en alle ondersteunende functies. De benedenverdieping benadrukt het samen zijn, ontmoeting en benadrukt de sociale beleving van de vakantie met zijn omgeving door zijn transparantie. De verdieping daarentegen beidt rust en privacy. De 46 kamers met badkamer en centraal aangepaste badkamers liggen aan de buitenzijde van de torus en genieten elk van een uniek zicht.

Het gebouw is voorzien in verwarming door condenserende ketels in cascade geschakeld. Als eindelementen zijn vloerverwarming, ventilo-convectoren, radiatoren aangewend en waar nodig schakelt de ventilatie bij. Sanitair warm water productie gevoed vanuit de stookplaats voorziet douches, wastafels en keuken van het nodige warm water.
Enkel de benodigde lokalen zoals burelen, vergaderzalen en hotelkamers waar temperatuurgaranties te allen tijde nodig geacht werden voorzien van actieve koeling naast de passieve toegepast maatregelen, de cafetaria en ontspanningsruimte werden voorzien van topkoeling.

Het gebouw is voorzien van diverse ventilatiesystemen type D met warmterecuperatie die alle lokalen voorzien van de nodige verse lucht. Er werd hierbij van in ontwerpfase een logische verdeling van luchtgroepen vooropgesteld volgens de verschillende zones en lokalen. Voor de ruimten met variabele bezetting en belasting werd een ‘variabel air volume’ systeem toegepast die zich automatisch aanpast en zo het comfort handhaaft. De extractie en compensatie voor de dampkappen in de centrale grootkeuken werden ook geïntegreerd alsook werd de nodige extractie in centrale sanitair en kleedkamers voorzien.
Sanitaire installaties ten behoeve van de centrale sanitaire cellen uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. reduceren van kostbaar stadswater. Een drukverhogingsinstallatie op stadswater en bluswater zorgt ervoor dat er voldoende druk en debiet voor handen is op de hoger gelegen verdieping.
De hotelkamers zijn uitgerust met comfortabel en ergonomische toestellen, bijhorende accessoires alsook de nodige mindervaliden beugels en zitjes. Daarnaast zijn enkele hoge zorgkamers en de centrale aangepaste badkamers uitgerust met een tillift.

De volledige elektrische uitrusting als aansluiting vanuit een nieuwe hoogspanningscabine werden ontworpen en uitgevoerd volgens hedendaagse belasting. Als de aansluiting van straat wegvalt staat een ups in voor de noodvoeding van de cruciale installaties.
Aangename algemene verlichting binnen het architecturale interieur ontwerp en volgens hedendaagse normen werden geïntegreerd vanaf het begin van het ontwerp. Dit zorgt ervoor dat indirecte sfeer als accentverlichting harmonieus maar goed de ruimten voorzien van licht.
Een uitgebreid data-&telefonienetwerk, CCTV, audio- en andere multimediavoorzieningen zijn voorzien.
Het gebouw is verder uitgerust met algemene branddetectie, noodverlichting (deels centraal gevoed), eerste interventiemiddelen (handblussers – haspels) zodoende het aan de laatste veiligheidsvoorschriften voldoet.  Daarnaast is er een draadloos zorgoproep en lokalisatie-systeem geïntegreerd. Bijkomend zijn er op de hoge zorgkamers inplugpunten voorzien voor specifieke zorgoproep systemen.
Bij de nieuwbouw werd integrale toegankelijkheid niet uit het oog verloren. ‘Vakantie voor iedereen’ werd actief geïntegreerd en zelfredzaamheid gestimuleerd door bv. automatisch opengaande deuren op de belangrijkste passages te voorzien, aangepast barmeubel, …

Niet te vergeten is het gebouw uitgerust met 2 liften, waaronder één beddenlift, om het verticaal transport mogelijk te maken over de 2 niveaus heen.

Tot slot maakt een gebouwbeheersysteem het de beheerder mogelijk de volledige installatie te overzien en te besturen vanop de hoofdzetel van het Rode Kruis te Mechelen.

2137

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: ± € 9.000.000,00

Totale oppervlakte:: 4.605 m²

Aanvangsdatum studie:: April 2014

Einddatum werken:: April 2018

aard der werken: Nieuwbouw: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving

kostprijs technieken: € 2.240.936,30 excl. BTW

duurzaam

K-peil: 36
E-peil: -
Certificering: -

opdrachtgever

Rode Kruis Vlaanderen, Motstraat 40, 2080 Mechelen, BE

architect

POLO Architects, Tavernierkaai 2 bus 28, 2000 Antwerpen, BE