page background

Dienstencentrum Ledeberg Studiebureau Boydens

beschrijving

Dienstencentrum Ledeberg onderging een grondige renovatie en verbouwing om aan de noden anno 21ste te kunnen voldoen. Het herbergt het politiecommissariaat en dienst burgerzaken. Daarnaast worden 4 polyvalente zalen ter beschikking gesteld aan de bevolking die onder de hoede van de cultuurdienst vallen. De grote feestzaal (Theaterzaal), foyer, vredegerecht en trouwzaal zijn pareltjes waar oud en nieuw hand in hand gaan. De vroeger ongebruikte zolderverdieping is volledig omgebouwd tot een volwaardige ruimte met veel licht en een adembenemend zicht over Ledeberg. Moderne techniek werd hier geïntegreerd onder de vorm van een warmtepomp ‘lucht-water’ die samen met een nieuwe ventilatiegroep van warmteterugwinning zorgen voor een aangenaam binnenklimaat ten alle tijde.

Moderne technieken werd verder aangewend in de rest van het gebouw en geïntegreerd binnen het architecturaal kader zonder afbreuk te doen aan het historisch kader. Hieronder wordt verstaan, een volledig nieuwe stookplaats, ventilatie met warmterecuperatie in alle lokalen, nieuw sanitair voor iedereen & alle diensten toegankelijk uitgerust met regenwaterrecuperatiesysteem, uitgebreid data-& telefonienetwerk, CCTV, audiovoorzieningen en tot slot ecologische verlichting. In de Theaterzaal werd alle theatertechniek voorzien en tevens een ringleiding voor slechthorenden aangelegd zodoende iedereen kan meegenieten. Ten slot is het gebouw ook uitgerust met verschillende liften om het verticaal transport mogelijk te maken naar alle diensten en polyvalente zalen.

Dienstencentrum Ledeberg

algemene gegevens

start – einde studie: 2007 – augustus 2014
start – einde uitvoering: september 2014 – april 2016

oppervlakte: 2.700 m²

opdrachtgever

Stad Gent

architect

architecten de vylder vinck taillieu