page background

Districtshuis Borgerhout, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het districtshuis dateert van 1889 en is het eerste geklasseerde monument van Borgerhout. Het gebouw is voor het district een waar icoon.
In 2014 werd het plan opgevat om het gebouw grondig te renoveren en deze bijkomende uit te bouwen met een aantal nieuwe modaliteiten voor de burgers. (Met onder andere bijkomende loketfuncties, vergaderruimtes en refter voor het personeel).

De technische installaties werden volledig gestript, behalve in de twee historische zalen, trouw- en raadzaal. Aangezien de volledige technische zone zich bevond op het verdiep die opnieuw ingericht werd als loket- vergaderruimte, diende alles opnieuw georganiseerd worden naar elektriciteit, verwarming en sanitair.


De elektrische installatie werd uitgebreid en volledig nieuw voorzien. Dit omvat de vermogens, de branddetectie, CCTV, toegangscontrole en datacommunicatie.
De branddetectie die nauwelijks nog functioneerde, werd vanaf nul terug opgebouwd. Er werd gestreefd om de huidig geldende normering te volgen, dit in overleg met de plaatselijke brandweerdienst.
Energiebesparende verlichting onder de vorm van LED werd in al de te vernieuwen ruimtes geïntegreerd.

Een nieuw ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie (-wisselaar) werd geplaatst en het kanaalwerk werd ingewerkt in volledig nieuw meubilair, met respect voor het monumentale karakter van het gebouw.
De cv-installatie, op basis van condenserende gasketels, is volledig nieuw. De afgiftetoestellen werden behouden in de historische ruimtes en vernieuwd in alle andere ruimtes op basis van een verlaagd temperatuur regime.

De installatie wordt vanop afstand gemonitord door de opdrachtgever, door de aanwezigheid van een gebouwbeheersysteem. De energietellers werden hierop meegenomen.
De nieuw geplaatste sanitaire installatie voorziet de nieuw aanwezig keukens en toiletten van de nodige voedingspunten.
Alle toiletspoelingen geschieden met behulp van regenwater via een recuperatiesysteem aangesloten op een ondergrondse regenwateropvang i.f.v. het reduceren van kostbaar stadswater.
Via een doorgedreven isolatie wordt weinig energie verloren in de niet verwarmde ruimtes.


Ten slot is het gebouw uitgerust met een nieuwe lift die alle verdiepingen bediend zodoende alle diensten en zalen toegankelijk zijn voor iedereen.

BORGERHOUT

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 2.492.501,82 HTVA

Totale oppervlakte:: 2.400 m²

Aanvangsdatum studie:: September 2014

Einddatum werken:: September 2017

aard der werken: Renovatie: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving

kostprijs technieken: € 773.811,46 excl. btw

opdrachtgever

Stad Antwerpen, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, BE

architect

KARUUR architecten bvba, Carnotstraat 169 bus 6, 2060 Antwerpen, BE