page background

Hoofdkantoor Bekaert, Zwevegem, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het project op de Bekaert-site omvat 2 bouwdelen. Enerzijds wordt een volledig nieuw kantoorgebouw opgetrokken in strakke hedendaagse architectuur en anderzijds wordt het bestaande neogotische gebouw gedeeltelijk gestript en heropgebouwd.
Beide gebouwen zijn via een centrale inkomhal, bestaande uit een 3 bouwlagen beglaasd volume, met elkaar in verbinding.

De nieuwbouw bestaat uit een balkvormig volume en is opgebouwd uit 4 verdiepingen. Op het gelijkvloers wordt voorzien een ruime, open parking. De verdiepingen 1 en 2 zijn ingedeeld als open landschapskantoren en zijn onderling met elkaar in verbinding door middel van 2 centrale, open trappen. De verdieping geldt enkel als technische verdieping.

Het neogotisch gebouw bestaat uit 3 verdiepingen. Op het gelijkvloers wordt voorzien een nieuw bedrijfsrestaurant met daar aanpalend een grote lounge ruimte. Ook wordt in dit bouwdeel een zone voorzien voor verschillende vergaderruimtes.
Op verdieping 1 wordt één gedeelte aangepakt die wordt omgevormd tot landschapskantoor. De overige zone, zijnde de showroom, blijft behouden.

Op verdieping 2 worden twee bestaande bouwdelen omgevormd tot landschapskantoren / directielokalen. De boardroom, eveneens te vinden op deze bouwlaag, wordt behouden.

De moeilijkheid binnenin dit gebouw is om hedendaagse technieken te implementeren in de neogotische architectuurstijl en dit zonder de originaliteit van het gebouw te verliezen.

Technisch bestaat de installatie uit o.a.
- Een nieuwe HS - cabine met bijhorende elektriciteitsverdeling .
- Verschillende LED verlichtingstoestellen i.f.v. het energetische aspect.
- 2 koelmachines (icm drycoolers) en 2 condenserende gasketels voor de koeling en verwarming van de gebouwen, beiden in combinatie met verschillende afgiftesystemen zoals vb. ventiloconvectoren, radiatoren en betonkernactivering (nieuw gebouw).
- Luchtbehandelingsgroepen die, in combinatie met een warmteterugwinningssysteem, zowel energetisch als luchtkwalitatief een meerwaarde bieden.
- Een KNX bussysteem waarbij alle elektrische componenten gekoppeld zijn met elkaar.
Het KNX bussysteem biedt de bouwheer een platform waarbij alle elektrische parameters ten allen tijde kunnen aangepast worden wat de flexibiliteit van de elektrische installatie uitermate verhoogt.

2158

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 9.971.100,74

Totale oppervlakte:: 6.423 m²

Aanvangsdatum studie:: Februari 2015

Einddatum werken:: November 2017

aard der werken: Nieuwbouw en renovatie: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / simulaties

kostprijs technieken: € 1.506.208,15 excl. btw

duurzaam

K-peil: 32
E-peil: 54
Certificering:  -

opdrachtgever

Bekaert nv, Bekaertstraat 2, 8550 Zwevegem, BE

architect

Sileghem & Partners architecten en ingenieurs cvba, Winkelstraat 2, 8550 Zwevegem, BE