page background

Ilôt Kanselarij Fortis te Brussel Studiebureau Boydens

beschrijving

Herontwikkeling met renovatie en nieuwbouw van het Ilôt in centrum Brussel met een oppervlakte van ca. 80.000 m². Uitrusting en verdeling van alle technische infrastructuur wordt door het studiebureau ontworpen.
Het gebouw met gevel aan de Koningstraat krijgt een Boorgat Energie Opslag (BEO); via verticale bodemwisselaars wordt ’s winters warmte uit de ondergrond gehaald (en aldus koude opgeslagen), en in de zomer koude (warmte opslaan in de bodem). Een warmtepomp verzorgt de hoog energetische overdracht tussen de BEO en de aangepaste eindelementen in het gebouw (vloerverwarming, koelbalken). Andere duurzame technieken voor dit project zijn : warmterecuperatie via warmtewiel luchtgroepen, daglichtafhankelijke sturing van de verlichting, hergebruik van regenwater, thermische zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling, free chilling en free cooling.
Het gebouw bestaat uit 2 atriums met 30 x 10 meter als afmetingen van de grootste.

Het renovatieproject van het Kanselarij-complex van Fortis in Brussel is in Los Angeles bekroond met de Bentley Empowered Award of Excellence voor de categorie Duurzaam ontwerp. Het project werd vooral geselecteerd omwille van zijn uitgesproken aandacht voor het leefmilieu en de omvang van de verwerkte gegevens.

Fortis Kanselarij

algemene gegevens

Aanvangsdatum studie : maart 2006
Einddatum werken: mei 2012

opdrachtgever

Fortis Bank
 

architect

Storme - Van Ranst, Architectenburo nv