Home / kantoren / KANTOOR ALHEEMBOUW

KANTOOR ALHEEMBOUW

Roeselarestraat, Belgium, Europa

Sector kantoren
Opdrachtgever Alheembouw nv, Roeselarestraat 209, 8840 Oostnieuwkerke, BE
Architect BURO II & ARCHI + I cvba, Accent Business Park, Kwadestraat 149A/0.1, 8800 Roeselare, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 25,000 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie January 2015 - September 2015
Start - Einde uitvoering April 2016 - May 2017

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
zonnewering
zonnewering
NZEB
NZEB

Kostprijs technieken: 1.090.000,00 € excl. btw
Totale bouwkost: +/- 4.900.000,00 € excl. btw
K-peil: 26
E-peil: 40
Certificering: BEN-gebouw

 

Bouwonderneming Alheembouw gaf Boydens de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen binnen een strakke uitgelijnde architectuur. De architecturale setting, een rond gebouw voorzien van een volledige glazen gevel, zorgde hierbij voor een sterke uitdaging. Binnen die architectuur heeft Boydens dan ook advies gegeven. Hierbij werd het type glas bepaald, de voorziene isolatie gedimensioneerd en de luchtdichtheid opgelegd. Ook werd de grootte en onderlinge afstand van de lamellen bepaald in functie van de zonnewinsten die het gebouw ondervindt. Op die manier staan langs de zuidzijde de lamellen op kortere afstand van elkaar in vergelijking met de noordzijde van het gebouw.

 

In dit BEN-gebouw wordt gebruik gemaakt van een Beo-veld met 42 boringen, elk 100m diep om het gebouw te voorzien van koeling en verwarming. Gedurende de zomer wordt de warmte opgeslagen in de bodem, om uiteindelijk tijdens de winter gebruikt te worden. Het zichtbare beton werd geactiveerd en bijgevolg voorzien van leidingen waar warm of koud water doorstroomt. Op die manier wordt via een laag temperatuursregime koeling en verwarming afgegeven aan elke ruimte. Daarnaast wordt via de ventilatie bijkomend gekoeld en verwarmd met behulp van gestuurde ventilatiekleppen en naverwarmings- en koelbatterijen. Het ervaren comfortgevoel in koeling en verwarming is zeer hoog met deze uitwerking. Belangrijk om aan te geven is dat hier geen bijkomende koeling via een koelmachine of bijkomende verwarming via een gasketel werd aangebracht. Het gebouw is dus volledig zelfvoorzienend via het BEO-veld.

 

Regenwaterrecuperatie werd voorzien, alsook het volledige dak van het tweede verdiep werd uitgerust met PV-panelen. 

 

Om modulatie van de kantoren op een later tijdstip toe te laten werd het gebouw uitgerust met DALI-armaturen en KNX-sturing. Elk armatuur is bijgevolg aanstuurbaar en kan op een later tijdstip afzonderlijk gestuurd worden. Het verlichtingsprincipe is drukknop met afwezigheidsdetectie wat ervoor zorgt dat de verlichting in de kantoren nooit overbodig werkt wanneer het personeel er niet aanwezig is. 

 

Binnen het straatbeeld van Oostnieuwkerke springt dit gebouw eruit op esthetisch vlak. Naast het architecturale aspect, kan gesteld worden dat dit project op technisch en duurzaam vlak ook een toonaangevend gebouw is binnen de sector van kantoorbouw.