page background

Renovatie kantoorgebouw Phoenix, Brussel, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het kantoorgebouw wordt intern volledig gestript en voorzien van een nieuwe buitenschil. Deze schil heeft hetzelfde uitzicht met betere isolerende eigenschappen.
Het gelijkvloers wordt ruimtelijk verbonden met de eerste verdieping door het implementeren van een grote vide. Alle gemeenschappelijke functies worden op deze 2 verdiepingen ondergebracht, namelijk opdeelbare vergaderzalen van verschillende grootte, een cafetaria, een koffiebar met barista,
een grootkeuken, rust- en zithoeken, concentratieplekken.
Op de bovenliggende verdiepingen worden landschapskantoren voorzien.
Voor de warmteproductie wordt op de 13e verdieping een nieuwe gascondensatieketels geplaatst.
De productie van warm tapwater wordt gemaakt door een boiler die gestookt wordt.
De koelinstallatie wordt op de 14e verdieping voorzien en de koude wordt geproduceerd door een compressiekoelmachine van het type lucht/water. Via een koeltoren met ventilatoren met variabele snelheid kan het hydraulisch net gekoeld worden.
Voor de afgifte van deze warmte en koelte in de ruimtes wordt gebruik gemaakt van koelplafonds op de kantoorverdiepingen en een combinatie van koelplafonds en vloerverwarming op de gemeenschappelijke verdiepingen.
De ventilatiegroepen worden op de technische verdiepen 13 en 14 geïnstalleerd en zijn voorzien van een warmtewiel. De buitenlucht wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd of afgekoeld naar de gewenste inblaastemperatuur om in het gebouw een optimaal comfort te verkrijgen.
De verlichting van het gebouw wordt in de kantoren daglichtafhankelijk en op aanwezigheid gestuurd.
Voor de basisverlichting is gekozen om gebruik te maken van armaturen met led.
Op de daken van de technische verdiepen worden aan de oost-, zuid- en westgevel fotovoltaïsche panelen geplaatst. Het primair energieverbruik van het kantoor bedraagt 101.81 kWh/m².

170520

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 15.500.000,00 excl. VAT

Totale oppervlakte:: 15.000 m²

Aanvangsdatum studie:: Augustus 2017

Einddatum werken:: In uitvoering

aard der werken: Renovatie: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving

kostprijs technieken: € 7.000.000,00 excl. BTW

opdrachtgever

Baloise Belgium nv, Posthofbrug 16, 2600 Antwerpen, BE

architect

abv+ architecten, Slachthuislaan 25a, 2060 Antwerpen, BE