page background

De Pelikaan in Menen Studiebureau Boydens

beschrijving

De Pelikaan biedt dagopvang aan voor volwassen personen met een mentale handicap eventueel gecombineerd met andere stoornissen. Ze leggen daarbij de klemtoon op een individuele ontplooiing, behoud en/of bevordering van de zelfstandigheid, met respect voor eigen werktempo en belevingswereld. Daarnaast proberen ze ook totaalzorg te bieden volgens de behoeften van de gebruikers (bvb. logopedie, kinesitherapie,...).

Het gebouw is gelegen in een rustige woonwijk te Menen. De gekleurde buitengevel en de vele glaspartijen zorgen ervoor dat het gebouw een speciale uitstraling heeft en heel transparant is. In het gebouw zijn 3 werkruimtes voorzien met de elektrische uitrusting waar men allerlei activiteiten kan uitvoeren. De polyvalente zaal en de leefruimtes zijn elk voorzien van een kitchenette. Verder op het gelijkvloers hebben we nog enkele kantoorruimtes, sanitairen, bergingen en de keuken. Deze keuken is voorzien van industriële toestellen zoals, ovens, friteuses, dampkap,…
Op de verdieping bevinden zich de kleedruimtes met sanitair voor het personeel, de stookplaats en een vergaderzaal. De vergaderzaal is uitgerust met de nodige apparatuur om voorstellingen te kunnen geven.
In het gehele gebouw worden de lokalen geventileerd met behulp van dakextractoren en de verse lucht wordt via raamroosters aangebracht. Het nodige warmtevermogen wordt hiervoor opgevangen door de radiatoren. Alle algemene lokalen zijn voorzien van bewegingsmelders voor de bediening van de verlichting. Ieder lokaal is voorzien van stopcontacten en datapunten waardoor de gebruiker heel wat flexibiliteit heeft. Het gebouw is ook voorzien van de nodige inbraak en brandinstallatie. Om het gebouw ook ecologisch te verantwoorden wordt gebruik gemaakt van regenwaterrecuperatie voor de toiletten, urinoirs en dienstkraantjes. Bepaalde installaties in het gebouw zoals de brandcentrale zijn voorzien om vanuit één centrale dienst  bestuurd te kunnen worden.

De Pelikaan, Menen

algemene gegevens

Aanvangsdatum studie : juni 2004
Einddatum werken : juni 2007

opdrachtgever

OCMW Menen
 

architect

Debruyne Gino & Architecten