page background

Floordam (Woon- en zorgcentrum) te Melsbroek Studiebureau Boydens

beschrijving

Het wzc Floordam is één van de eerste in zijn soort die opgebouwd is volgens een nieuw concept van woonclusters. De acht clusters (met telkens 14 woningen) met badkamer, leefruimte en slaapkamer zijn met elkaar verbonden en hebben telkens nog een eigen leefruimte met een keuken waarin dagelijks voor deze cluster gekookt wordt.
De verwarming wordt centraal voorzien door één condenserende en één HR-ketel en de warmwaterproductie gebeurt door afzonderlijke gasboilers. De verluchting van de leefruimtes gebeurt met individuele luchtgroepen en voor de woningen zijn er sectoren voorzien per vier eenheden die de lucht via de badkamer afzuigen.
Het oproepsysteem is voorzien van draadloze zendertje voor de bewoners uitgebreid met dwaaldetectie voor dementerende bewoners. De melding van de oproepen wordt doorgestuurd naar de DECT- telefoons van het verzorgend personeel, zij krijgen informatie over de plaats van de oproep. Indien deze vanuit de kamer gebeurt een indicatie aan de deur (LET-aanduiding op het naamplaatje van de bewoner).
Het verzorgend personeel beschikt verder ook nog over een robuuste draadloze tablet-pc voor de zorgregistratie. Een camerasysteem zorgt ervoor dat de kerkdienst in de kapel door de bewoners die zich minder kunnen verplaatsen van op hun TV-toestel kan bekeken worden.

Floordam te Melsbroek

algemene gegevens

Aantal eenheden : 114
Aanvangsdatum studie : april 2003
Einddatum der werken : februari 2007

opdrachtgever

Goddelijke Voorzienigheid VZW
 

architect

AAPROG, Architectenassociatie projecten in de gezondheidszorg