page background

Gemeentelijk kinderdagverblijf Gasperich, LU Studiebureau Boydens

beschrijving

Het nieuwe gemeentelijke kinderdagverblijf van Gasperich wordt gebouwd langs een toekomstig park. Het park creëert een voetgangersverbinding tussen het kinderdagverblijf en de wijk en bevordert zo de mobiliteit. De zuidgerichte tuin van de crèche grenst aan de gemeenschappelijke tuinen in het hart van het eiland en is een ware haven van rust voor de 81 kinderen van 0 tot 4 jaar.

Hout werd gekozen als belangrijkste materiaal voor zowel de gevels als voor de binnenafwerking en maakt deel uit van een streven naar een gezonde en duurzame omgeving met zo min mogelijk schadelijke en kunstmatige materialen de omgeving. Ook de vloeren van de activiteitenkamers werden gemaakt van natuurlijk hout met geïntegreerde vloerverwarming.

Naast hout werd er ook voor beton gekozen, meer bepaald platen gemaakt uit gewapend beton.
Deze keuze was een noodzaak omwille van de rol dat beton speelt als massa voor de thermische regeling van het binnenklimaat. In de zomer geven de platen koude af en brengen de ventilatiekanalen de nodige frisse lucht aan de gebruikers. Daarnaast zorgt de verwarmde vloer voor het thermisch comfort voor de kleine kinderen, die toch het grootste deel van de tijd op de vloer doorbrengen.




De platen en de vijf betonnen structurele kernen leggen de nadruk op de helderheid van het structurele systeem en de wens om het binnenklimaat te reguleren aan de hand van deze massa. Zowel de regulering van het binnenklimaat, als de ventilatie en het koelnetwerk zijn ingebed in de betonnen vloeren. Bovendien werd het gebouw uitgerust met externe rolgordijnen om in de zomer de zon buiten te houden en eveneens de warmte.

De reductie tot twee hoofdmaterialen en de dualiteit tussen het beton en het hout definiëren de ruimtes en zorgen voor een rustige en ontspannen sfeer die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de kinderen.
Behalve deze 2 materialen werd er voor aluminium raamframes gekozen en driedubbele beglazing om te kunnen voldoen aan de isolatiecriteria gedefinieerd door het energieprestatiecertificaat.
Op het dak werden zonnepanelen geïntegreerd die zorgen voor de productie van huishoudelijk warm water, evenals een groot deel fotovoltaïsche panelen. De resterende dakoppervlakte wordt bedekt met intensieve vegetatie.

5115

algemene gegevens

Totale oppervlakte:: 1.600 m²

Aanvangsdatum studie:: Maart 2016

Einddatum werken:: Februari 2020

aard der werken: Nieuwbouw: Studie en opvolging technische installaties

kostprijs technieken: € 988.450,00 excl. btw

duurzaam

Energieklasse : ABA
E-peil: -
Certificering: -

opdrachtgever

Ville de Luxembourg, Luxembourg, LU

architect

Bsarc, avenue de la gare, Diekirch, LU