page background

Restauratie en uitbreiding van het geklasseerd gebouw ‘Sanatorium Tombeek’ tot rust- en verzorgingstehuis en assistentiewoningen, Overijse, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het betreft hier de restauratie en herbestemming van het voormalige Sanatorium Joseph Lemaire, voor de verzorging van mensen met longziekten, ontworpen door architect Maxime Brunfaut.
Het oorspronkelijke gebouw dateert namelijk van 1936-1937 en geldt nog steeds als hét voorbeeld van modernistische architectuur: de functie van het gebouw had voorrang op de vorm. Toch is het gebouw een architecturaal hoogstandje uit die tijd.

Het gebouw is gelegen in een natuurgebied en is reeds in 1992 opgenomen op de lijst van beschermde monumenten.

Het voormalig sanatorium is omgevormd tot een magnifiek woonzorgcentrum met 120 kamers en 60 assistentiewoningen met nadruk op comfort, levenskwaliteit en welzijn.
Daarnaast is er ook een dagcentrum alsook een publiek toegankelijk restaurant en een ondergrondse parking.

Zowel voor het beschermde gebouw als de nieuwe vleugel is er een optimalisatie van de bouwschil doorgevoerd.

Voor de centrale verwarming zijn er condensatieketels gebruikt en voor de ventilatie van de publieke ruimtes is natuurlijke ventilatie gecombineerd met free cooling. De serviceflats zijn voorzien van vloerverwarming met calorische meting voor de verbruiksregistratie. Het restaurant werd voorzien van vloerverwarming en koeling.

1651

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: € 22.000.000,00 hors TVA

Totale oppervlakte:: 17.300 m² (120 chambres et 60 résidences-services)

Aanvangsdatum studie:: Juni 2009

Einddatum werken:: Februari 2017

aard der werken: Restauratie / uitbreiding: studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving

kostprijs technieken: € 4.300.000,10 excl. BTW

duurzaam

K-peil: 45
E-peil: 100
Certificering: -

opdrachtgever

Kumpen NV, Paalsteenstraat 36, 3500 Hasselt, BE

architect

SVR-Architects nv, Volhardingstraat 26, 2020 Antwerpen, BE