page background

Seniorencentrum Zoniën in Tervuren, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Zorginnovatiewedstrijd I²C Award 2012 (Publieksaward)

In Tervuren is een nieuw woonzorgcentrum met 54 kamers gebouw ter uitbreiding van een bestaand gebouw. In deze nieuwbouw werd ook een kinderdagverblijf voor 42 kinderen ondergebracht.

De belangrijkste troeven van het project zijn gerelateerd aan het feit dat een architecturaal sterk kader geboden wordt om een woonzorgcentrum te huisvesten, waarbij architectuur en techniek hand in hand gaan om het nodige comfort te garanderen. Er werd gezocht naar een balans tussen te realiseren comfort, architectuur en economische haalbaarheid. Dit resulteert in een energetisch concept dat aansluiting vindt bij noden van de gebouwgebruikers.

Dit energetisch concept berust op het gebruik van duurzame warmtepomptechnologie, gecombineerd met een conventionele condenserende gasketel om zodoende de warmtevraag te dekken. De warmteverdeling in het gebouw gebeurt door een samengaan van vloerverwarming met radiatoren op een lage temperatuursregime. Voor de ondersteuning van de sanitair warmwaterproductie wordt beroep gedaan op een zonthermische installatie van 40 m² vacuüm collectoren. Ventilatie is van het type D met mechanische toevoer en afvoer en warmteterugwinning met een rendement van 75%.

Naast de zonthermische installatie wordt eveneens hernieuwbare energie aangewend door de toepassing van een BEO* veld, bestaande uit 54 boringen met een diepte van elk 87 meter. Dit opslagsysteem in de bodem treedt in de winter op als warmtebron voor het functioneren van de warmtepomp en biedt tijdens de zomer de mogelijkheid om het gebouw passief te koelen om het gewenste zomercomfort te realiseren.

* BEO = Boorgat Energie Opslag

Zoniën,Tervuren

algemene gegevens

Totale kostprijs (technische uitrusting): excl. BTW €: 6.000.000,00 (estimation)

Totale oppervlakte:: 4.476 m²

Aanvangsdatum studie:: April 2012

Einddatum werken:: April 2016

aard der werken: Uitbreiding

kostprijs technieken: € 2.538.905,78 excl. BTW

duurzaam

K-peil / Energieklasse: K34
E-peil: -
Certificering: -

opdrachtgever

OCMW Tervuren
 

architect

CONIX RDBM Architects bvba