page background

WZC Sint Lucia & KDV Kind Jezus in Turnhout, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het gebouw bestaat uit 4 bouwlagen en verenigt een woonzorgcentrum met 108 kamers, een dagcentrum en een kinderdagverblijf met 6 leefgroepen. In de kelder is de grootkeuken opgesteld, die zal instaan voor de warme maaltijdenbereiding van het woonzorgcentrum en het kinderdagverblijf. De benedenverdieping omvat het personeelsgedeelte, het dagcentrum en de 6 leefgroepen van het kinderdagverblijf. De verdiepingen zijn telkens verdeeld in 6 leefgroepen van het woonzorgcentrum met elk 9 kamers. Tussen elke leefgroep is er een sanitaire cel voorzien met douches en een badkamer met hoog-laag bad.

De warmte- en koudeproductie wordt geproduceerd door warmtepompen gekoppeld aan een open bron bodemwarmtewisselaar (KWO) en één condenserende ketel die instaat voor de sanitaire warmwaterproductie. Deze zal ook bijverwarmen bij extreem lage buitentemperaturen. De warmteregeling is weersafhankelijk geregeld in functie van de buitentemperatuur. De warmteafgifte geschiedt door middel van BKA (betonkernactivering) gevoed door zeer lage watertemperaturen om de meest gunstige COP van de warmtepompen te behalen. Het koud water van de sanitaire warmwaterproductie wordt eerst voorverwarmd door de zonnecollectoren alvorens het bijverwarmd wordt door de ketel.

De ventilatie van het gebouw gebeurt door middel van een centraal geplaatst balanssysteem (systeem D) met warmterecuperatie. Op de warmtewisselaars zijn volledige by-passen voorzien die het toelaten om free-cooling toe te passen in de zomer. In zomer wordt er nog een extra bypass gecreëerd die de warmte, onttrokken uit het gebouw, zal overdragen naar de warmtebron van de KWO. Zo krijgt men een optimale regeneratie van de KWO bronnen.

Het gebouw is voorzien van een KNX sturing waarmee men de verlichting en zonnewering bedient.

WZC Sint Lucia Turnhout

algemene gegevens

Totale oppervlakte:: 9.300 m²

Aanvangsdatum studie:: Juni 2010

Einddatum werken:: Maart 2015

opdrachtgever

Sint Lucia vzw / Kind Jezus vzw
 

architect

M10 Architecten