page background

WZC Sint Petrus in Turnhout, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

WZC Sint Petrus met 129 bedden is vlakbij het Sint-Elisabeth Ziekenhuis te Turnhout gelegen.
In dit geotabs project wordt de gebouwmassa geactiveerd door toepassing van betonkernactivering en wordt de warmtevraag grotendeels geproduceerd door bodem gekoppelde warmtepompen. Aangezien het gebouw enige omvang heeft, is er gekozen voor een Koude – en Warmte Opslagsysteem (KWO). Deze technologie is enkel toepasbaar indien de bodem voldoende waterdoorlaatbaarheid heeft en is eerder gericht op grotere vermogens. De ondergrond fungeert hier als een energie-opslagsysteem. Er is geopteerd om te werken met 2 warmtepompen die op 2 verschillende regimes werken. De warmtepomp op temperatuur voedt de BKA die zorgt voor het basisklimaat. De warmtepomp op hoge temperatuur voedt de kleine aanvullende radiatoren die instaat voor de fijne temperatuurafregeling per ruimte.
In het gebouw kan een aanvaardbaar zomercomfort geleverd worden door middel van de betonkernactivering en nakoeling op de hygiëne ventilatie. Deze koeling geschiedt volledig passief doordat de ondergrond circa 9 à 12°C bedraagt.

Sanitaire voorverwarming vindt plaats door middel van zonnecollectoren. Elke kamer is uitgerust met een eigen sanitaire cel, toilet, douche, wastafel en kitchenette. Door aanwezigheid van elementen zoals de kitchenette, huishoudelijke verlichting en grote glaspartijen, wordt het leefcomfort aanzienlijk verhoogd.

Sint Petrus,Turnhout

algemene gegevens

123 wooneenheden
Aanvangsdatum studie : .oktober 2007
Einddatum werken : juni 2012

opdrachtgever

OCMW Turnhout
 

architect

OSAR Architects