page background

WZC Ter Vest in Balen, BE Studiebureau Boydens

beschrijving

Het nieuw woon- en zorgcentrum omvat in totaal 101 woongelegenheden, een cafetaria, een polyvalente zaal en de nodige administratieve- en bergruimtes. Het gaat om zes individuele woningen voor telkens zestien of zeventien bewoners. De blokken hebben twee bouwlagen die op de eerste verdieping met elkaar verbonden zijn. Elk woonblok omvat op de gelijkvloerse de gemeenschappelijke leef- en woonruimtes en de bewonerskamers met eigen badkamer op de eerste verdieping. De kamers bestaan uit een inkomgedeelte, een woon- en slaapgedeelte en een sanitaire cel. Via de verbinding tussen de verschillende blokken kan het verplegend personeel zich snel van het naar het andere blok verplaatsen.

Naast een goede isolatie van ramen, muren en daken en een balansventilatiesysteem voor een comfortabel binnenklimaat werd een bodemgekoppelde warmtepompinstallatie geïntegreerd in elk van de woonblokken en in het administratief gebouw. Er werd gewerkt met een open bronsysteem zodat de bodem aangewend kan worden als koude- en warmteopslag. Vooruitstrevend aan deze site is dat er geen enkele fossiele brandstof aangewend wordt voor het klimatiseren van het gebouw en voor de productie van sanitair warm water. Elk dak is uitgerust met 32m² zonnecollectoren, die instaan voor de voorwarming van zowel sanitair als verwarmingsondersteuning. In het tussen- en zomerseizoen zal de zonne-installatie bij veel zonuren de globale dagelijkse warmtevraag dekken.

Ter Vest, Balen

algemene gegevens

start – einde studie: september 2009 - maart 2012
einde uitvoering: september 2014

oppervlakte: 8.342 m²
 

opdrachtgever

OCMW Balen
 

architect

OSAR Architects