Home / wonen / ‘EKLA’ WOONTOREN, KANTOREN, KLEUTER- EN LAGERE SCHOOL

‘EKLA’ WOONTOREN, KANTOREN, KLEUTER- EN LAGERE SCHOOL

Sint-Jans-Molenbeek, Belgium, Europa

Sector wonen
Opdrachtgever Re-Vive nv, Kleemburg 1, 9050 Gentbrugge, BE
Architect BURO II & ARCHI+I cvba, rue J. Jordaensstraat 18a, 1000 Brussel, BE
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 21,875 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie November 2014 - November 2015
Start - Einde uitvoering May 2016 - May 2019

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
beglazing
beglazing

Kostprijs technieken: 4.893.817,26 € excl. btw
Totale bouwkost: 21.565.319,26 € excl. btw
K-peil: 40
E-peil: 70

 

In Sint-Jans-Molenbeek bevindt zich het nieuwe appartementencomplex ‘Ekla’ dat bestaat uit 77 lage-energieappartementen, studentenflats en commerciële ruimtes. De wooneenheden zijn verdeeld over 3 blokken (A1, A2 en A3) waarbij woontoren A1 voorzien is van 18 boven- en 2 ondergrondse niveaus met technische lokalen en de gemeenschappelijke parking. De overige blokken van telkens 4 niveaus fungeren als studentenresidentie. De toren is voorzien van 2 commerciële zones op de gelijkvloers (waarbij 1 zone voor Colruyt) en enkele casco kantoren op het eerste niveau.De gebouwschil is goed geïsoleerd en luchtdicht opdat deze zou voldoen aan de hedendaagse energetische uitdagingen en vereisten.

 

De appartementen zijn voorzien van een ventilatiesysteem type C waarbij lucht wordt afgezogen uit de keuken, toilet en badkamer en verse lucht wordt voorzien via zelfregelende raamroosters in de leef- en slaapzones. Het collectief systeem bevindt zich op het dak en wordt ontlucht via een dakextractor. De hoogrendements gasketel, gekoppeld aan het decentrale combilus systeem (combilus verwijst naar een gemeenschappelijke circulatieleiding; in die zin dat meerdere eenheden worden gevoed door hetzelfde combilus apparaat dat warmte levert voor verwarming en warm water), zorgt voor het nodige sanitair- en centraal verwarmingsvermogen per wooneenheid. In de toren zijn op de 18e verdieping twee in cascade werkende toestellen voorzien die de werkzekerheid positief beïnvloeden. 

 

Omwille van de strenge brandweervoorschriften werd er extra aandacht besteed om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Zo zijn de traphallen en gangen uitgerust met een rook- en warmteafvoersysteem en een brandbeveiligingssysteem. De ondergrondse parking is eveneens voorzien van een rook- en warmteafvoersysteem dat geheel autonoom fungeert in het geval van brand.