België boven bij Nederlandse ARC20 Awards

In Amsterdam zijn gisteravond de ARC20 Awards uitgereikt, de jaarlijkse architectuurprijzen van de Architect. Toch wel opvallend: in drie van de zes categorieën ging de prijs naar Belgische ontwerpers of projecten. Jasper Stevens en Karel Verstraeten van FELT architecture & design zijn bekroond met de ARC20 Jong Talent Award. De ARC20 Architectuur Award was voor het Brusselse Gare Maritime van Neutelings Riedijk en Bureau Bouwtechniek. Het Gentse bureau Ae-architecten kaapte de ARC20 Detail Award weg voor Woning JJ.

 
ARC20 Jong Talent Award: FELT architecture and design

De ARC20 Jong talent Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende jonge ontwerper onder de 35 jaar. Hij/zij onderscheidt zich door een vernieuwende visie op vakgebied, samenleving en ontwerp, én een buitengewone bijdrage aan de eerste fase van hun beroepsuitoefening.

FELT architecture & design is opgericht in 2014 door Jasper Stevens en Karel Verstraeten, nadat ze samen de Interieur Award wonnen voor hun project Behind the Curtain. In datzelfde jaar won het duo ook de Open Oproep voor basisschool De Linde in Zarren. Eerder dit jaar raakte ook bekend dat het jonge bureau samen met aNNo architecten het Leuvense stadhuis mag omvormen tot open huis. De jury van de ARC20 Awards looft het jonge bureau om zijn “multidisiplinaire aanpak die gestoeld is op een diepgaande analyse en een doorgedreven ontwerpend onderzoek, aangewakkerd door een inherent verlangen om te ‘maken’." De jury is onder de indruk van de manier waarop Stevens en Verstraeten op jonge leeftijd al een uitgebreid portfolio hebben opgebouwd. Voor de jury schaart het duo zich duidelijk in een Vlaamse architectuurtraditie, waarbij ontwerpen en bouwen samenkomen. “Op poëtische wijze weten Stevens en Verstraeten theoretische uitgangspunten te vertalen naar prachtige gebouwen”, klinkt het.

  ARC20 Architectuur Award: Gare Maritime De ARC20 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur.

Gare Maritime op de site van Tour & Taxis in Brussel is vorige maand voltooid. In opdracht van Extensa is dit voormalige goederenstation door Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek omgevormd tot een nieuw stuk stad. Het is een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa.

Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Ney & partnersboydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door Jan de Moffarts Architecten, Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering. Jansen by ods leverde met zijn stalen gevelprofielsystemen een substantiële bijdrage aan het circulaire karakter van het nieuwe Gare Maritime. Bekijk het boeiende filmpje over de bijdrage van het bedrijf aan Gare Maritime op onze zusterwebsite circubuild.be.

ARC20 Detail Award: woning JJ van AE-architecten

De ARC20 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept.

Woning JJ van Ae-architecten is volgens de jury “een onbezonnen gebouw, met een grotachtige intensiteit, sprookjesachtig, vol vondsten en atmosferen, waarin het plezier van het fantaseren, ontwerpen en bouwen zegeviert. Het project ademt de Vlaamse traditie van het onderzoek naar het individuele, persoonlijke woonhuis.”

Vorig jaar werd Ae-architecten ook al opgemerkt door de jury van de Belgian Building Awards. Samen met Carton123 architecten en murmuur architecten won het bureau de award in de categorie Mixed Use voor de herinrichting van de Standaert-site in Ledeberg tot buurtpark met ontmoetingscentrum.   Op dearchitect.nl kan je alles ontdekken over de winnaars.

België boven bij Nederlandse ARC20 Awards | architectura.be