Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent

Het Design Museum Gent krijgt niet alleen een renovatie van de historische gebouwen en een volledig nieuwe vleugel, ook de bestaande vleugel uit 1992 wordt onder handen genomen. De moderne vleugel wordt ruimer en krijgt een betere klimaatregeling. De Vlaamse regering heeft hiervoor recent 1,28 miljoen € vrijgemaakt.


Het Design Museum Gent bevindt zich in het midden van het historische centrum van de stad en is het enige designmuseum in Vlaanderen. De infrastructuur van Design Museum omvat drie gebouwdelen: het achttiende-eeuwse stadspaleis Hotel de Coninck aan de Jan Breydelstraat, met de hoofdingang, de museumshop en 480 m² tentoonstellingsruimte; een vleugel uit 1992 met 1.900 m² exporuimte; en Huis Leten (met een zestiende-eeuwse kern) aan de Drabstraat met kantoren.


Begin maart sluit het Design Museum voor twee jaar de deuren. De historische gebouwen Huis Leten en Hotel de Coninck worden gerenoveerd en er komt een volledig nieuwe vleugel op een braakliggend terrein in de Drabstraat. De realisatie van een nieuwbouwproject moet de puzzel van het gebouwencomplex vervolledigen. De nieuwe vleugel wordt een forse fysieke uitbreiding van het museum met ongeveer 2.000 m² bruto vloeroppervlakte op een terrein van zowat 372 m².


Deze zal het sluitstuk van het museum vormen, de bestaande gebouwen met elkaar verbinden en zowel samen met het museum als autonoom functioneren. De nieuwe vleugel zal gratis toegankelijk zijn en wordt beschouwd als een ‘derde ruimte’ tussen de publieke ruimte en het museum. Hij zal dienen als een gastenruimte voor de creatieve sector en plaats bieden aan tentoonstellingen, workshops, lezingen en debatten. Tevens wordt plaats gemaakt voor horeca en een museumwinkel. De horeca op het gelijkvloers zal een rechtstreekse toegang hebben tot de historische binnentuin.
Het nieuwbouwproject impliceert een noodzakelijke gedeeltelijke restauratie van de beschermde panden en een verzorgde aansluiting van nieuw op oud. Dit betreft de zij- en achtergevel en de koetsingang van Huis Leten aan de Drabstraat en de zuidelijke gevel aan de historische binnentuin. De ontsluiting en bereikbaarheid van de oude gebouwen zullen door het nieuwbouwproject verbeterd worden.


Dankzij het concept van ‘smart museum’ zal deze ruimte bezoekers ook de keuze bieden tussen twee snelheden van kennismaking met de collectie: op een laagdrempelige, directe manier in de nieuwe vleugel door het inzetten van digitale technologieën (3D, virtuele en augmented reality) en diepgaander via grotere thematische tentoonstellingen dieper in het gebouw. 


Bijkomende vleugel
Door het extra geld dat de Vlaamse regering recent ter beschikking stelt, zal nu echter ook de moderne vleugel die gebouwd werd in 1992 en een groot deel van de tentoonstellingsoppervlakte bevat, worden opgeknapt. Op dit moment zijn alle verdiepingen in deze vleugel met elkaar verbonden door een grote traphal, wat de akoestiek niet bevordert. Bovendien zijn de ramen moeilijk te wassen en gaat er door de traphal kostbare tentoonstellingsruimte verloren.


Daarom komen er nieuwe vloerconstructies die de verdiepingen beter afsluiten en per verdieping 210 m² extra opleveren. Om meer internationale tentoonstellingen mogelijk te maken, worden ook de klimaatregeling en brandveiligheid verbeterd.


“Het was een kwestie van nu of nooit. De omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe museumvleugel is inmiddels definitief, waardoor het museum voor twee jaar dicht gaat. Deze bijkomende steun van Vlaanderen zorgt er mee voor dat we in 2024 een totaal nieuw Design Museum Gent krijgen dat volledig up-to-date is”, zegt Sami Souguir, schepen van Cultuur en Stadsontwikkeling.


Bron: Extra renovatiewerken voor Design Museum Gent - Bouwkroniek