Gare Maritime bekroond met MIPIM Award

Twee Belgische nominaties leidt tot twee Belgische winnaars bij de MIPIM Awards 2021, die woensdag zijn uitgereikt in Cannes. Het MontLégia-ziekenhuis in Luik (ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures) is gekroond tot ‘Best Healthcare Development’. Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) kon de nominatie in de categorie  ‘Best Refurbished Building’ niet verzilveren, maar ging wel naar huis met de 'Special Jury Award'. 


Het ziekenhuis Clinique du MontLégia opende in de lente van 2020 de deuren in Luik. Het imposante complex verrees op een voormalige industriële site die hoog boven de stad uittorent en telt maar liefst achthonderd bedden. Het ziekenhuis brengt de activiteiten en het personeel van de drie ziekenhuizen en klinieken van de groep CHC (Centre Hospitalier Chrétien) samen en werd ontworpen door ASSAR ARCHITECTS en Artau Architectures i.s.m. Greisch en Tractebel Engineering. 

Gare Maritime is intussen gekend als de ‘stad waar het nooit regent’ op het Brusselse Tour & Taxis. Dit voormalig goederenstation werd door Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek en JDMA, in opdracht van Extensa en in samenwerking met  Ney & partnersboydens engineering en OMGEVING, omgetoverd tot een inspirerende werkplek en aangename publieke ruimte, en is het grootste CLT-project in Europa.


Voorgaande edities

De voorgaande twee edities waren ook telkens meerdere Belgische projecten genomineerd, maar kon geen enkel project de nominatie verzilveren. De laatste Belgische winnaars dateren van 2018. Toen won het Brusselse Îlot Sacré van DDS+ de MIPIM Award in de categorie ‘Best Residential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Best Refurbished Building’


Bron: Clinique du MontLégia en Gare Maritime bekroond met MIPIM Awards | architectura.be