Opening uitgebreide ondergrondse parking ‘t Zand in Brugge: plaats voor bijna 1.900 voertuigen

De uitbreiding van de ondergrondse parking 't Zand in het centrum van Brugge is gisteren geopend. Nu zijn daar bijna 1.900 parkeerplaatsen beschikbaar. "Zo willen we vermijden dat de auto's bovengronds in het centrum blijven rondrijden op zoek naar parking", zegt schepen van Openbare Werken, Mercedes Van Volcem (Open VLD). Het totale kostenplaatje van het project was ongeveer zo'n 23 miljoen euro. 


De werken aan de ondergrondse parking 't Zand in Brugge moesten normaal aan het begin van de paasvakantie afgerond zijn. Maar door problemen met de levering van enkele laatste onderdelen liep dat even vertraging op. Gisteren werden de 635 extra parkeerplaatsen, die er zijn bijgekomen officieel open gesteld voor het publiek. "De werken hier zijn zo goed als afgerond en nu kunnen we verder focussen op andere mogelijkheden, zoals nog een parking aan het station van Brugge", vertelt schepen van Openbare Werken, Mercedes Van Volcem (Open VLD). 


De ondergrondse parking 't Zand is goed gelegen dicht bij het centrum en de winkels. "Zo willen we de winkels in het centrum vlot bereikbaar maken voor bezoekers. Want vaak krijgen wij het argument te horen dat de winkels aan de rand van Brugge makkelijker bereikbaar zijn." Door de parking uit te breiden wil stad Brugge vooral vermijden dat autobestuurders bovengronds in het centrum rondrijden op zoek naar een parkeerplaats. "Nog veel mensen hebben de neiging om bovengronds te parkeren, maar daar is het juist veel duurder dan ondergronds. Want die plaatsen willen we bewaren voor onze inwoners. Zo willen we de stad ook leefbaarder maken. We hopen dan ook stukken bovengronds te kunnen ontharden om Brugge groener te maken." In de parking is ook parkeerplaats voorzien voor elektrische wagens.

Omringd door groen

De werken aan de ondergrondse parking zijn volledig afgerond, maar het Albert I park bovengronds wordt nog volledig heraangelegd. "Tegen juli zal dit dan ook volledig klaar zijn en als je uit de ondergrondse parking komt, zit je dan onmiddellijk een groene zone. In het park zal ook een nieuw paviljoentje staan, waar de mensen voor de parking zullen kunnen betalen. " Maar opvallend blijft wel de 100-jarige beuk aan de nieuwe ingang van de parking. De plannen werden uitzonderlijk aangepast om de oude beuk te kunnen behouden. "Die prachtige boom staat daar al zo lang, het zou een zonde geweest zijn om die weg te doen. Het was ook de uitdrukkelijke wens van Interparking om die boom te laten staan, een symbool van respect voor de natuur." Doordat de oude beuk bewaard en beschermd werd tijdens de werken met een speciale constructie liepen de kosten voor de uitbreiding van de parking wel wat hoger op. "We hadden het ook anders kunnen aanpakken, maar we zijn blij dat hij er nog staat en de werken overleefd heeft", lacht schepen Van Volcem. 

Eerste uur gratis parkeren

Het eerste uur om te parkeren in de ondergrondse parking 't Zand is gratis. "Als je er dan 1 minuut langer staat, moet je wel beginnen te betalen. Zo wil Brugge de winkels in het centrum bereikbaar maken voor mensen die vlug iets willen kopen. Dat is een investering van ongeveer 600.000 euro om net de vlugge bezoekers naar het centrum te lokken." Voor wie een Brugse P-card + heeft wordt er iets flexibeler omgesprongen met de tijdslimiet van een uur. "Dan komt het niet op 1 minuut. En met die kaart krijg je ook direct 20 procent korting op het parkeertarief en moet je ook niet wachten in de rij op een ticketje", besluit schepen Van Volcem.


Bron: Opening uitgebreide ondergrondse 't Zand in Brugge: plaats voor bijna 1.900 voertuigen | VRT NWS: nieuws


Meer informatie over dit project: 't Zand ondergrondse parking - uitbreiding - Boydens Engineering