SHARE

OMBOUWEN BANK TOT SHOPPINGCENTER OSTERRIETHHUIS

Antwerpen, Belgium, Europa

Sector Commercial & retail
Projectstatus competitie
Project Antwerpen, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering January 2016 - July 2018
Architect Forma Concreta Architectes, Brialmontlei 10, 2018 Antwerpen, BE
Start - Einde studie January 2015 - July 2015
GFA 4,199 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Opdrachtgever Athelean, Vitsdam 63, 2880 Bornem, BE

Kostprijs technieken: 1.481.614,05 € excl. btw

Totale bouwkost: 5.000.000,00 € excl. btw

K-peil: 40

 

Het Osterriethhuis is een pand gelegen aan de Meir te Antwerpen. Het gebouw is opgenomen in de lijst van beschermd erfgoed en opgetrokken rond 2 binnenkoeren. 

Het voormalige bankgebouw werd omgevormd tot shoppingcenter. Het ontwerp van herbestemming sluit aan bij de bestaande historische structuur en de waardevolle interieurs, alsook bij de huidige ruimtelijke functie van de Meir als belangrijkste winkelas van de stad. Buiten de volledige renovatie van het gebouw neemt de overkapping van beide binnenkoeren een belangrijke plaats in tussen de geplande werkzaamheden.

Een dynamische simulatie van deze binnenkoeren berekent het risico op oververhitting en bepaalt de maximum zontoetredingsfactor van het glas, waardoor het thermisch comfort maximaal verzekerd wordt.

Een luchtgroep met warmterecuperatie ventileert en koelt beide nieuwe binnenvolumes en functioneert ook als rook- en warmteafvoer in geval van brand.
Regenwater op het toegenomen dakoppervlak wordt gerecupereerd en aangewend voor het spoelen van toiletten.
Alle bestaande daken worden nageïsoleerd.

De winkelruimte alsook de wooneenheid op de 2de verdieping worden casco opgeleverd.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing