SHARE

Cactus Muziekcentrum

Brugge, Belgium, Europa

Sector cultuur
Projectstatus uitvoering
Project Brugge, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering January 2021 - August 2021
Architect BLAF architecten bvba, Poststraat 100, 9160 Lokeren, BE; 2dFL-architecten bvba, Sint-Annaplein 8, 8000 Brugge (BE); FREEK architecten, Lammerstraat 33, 9000 Gent (BE)
Start - Einde studie June 2017 - February 2020
GFA 1,868 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Cactus muziekcentrum vzw, Sint-Sebastiaanstraat 4, 8200 Brugge (BE)
Kostprijs technieken:€ 1.128.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :22 (K-peil)
E-peil:62 (E-peil)
Certificering:

 

Projectomschrijving:

Cactus Muziekcentrum vzw dat al meer dan 30 jaar actief is in het organiseren van pop- en rockconcerten in Brugge, krijgt een nieuwbouw. De plannen werden getekend door BLAF Architecten, 2dFL Architecten en FREEK Architecten.

 

Het gebouw zal bestaan uit een clubzaal voor zowat 600 personen, een café, twee repetitieruimtes en de administratieve thuisbasis van de vzw. Het was zonder meer een uitdaging om het programma te schikken op het beschikbare terrein dat gevangen zit tussen de ringweg en de Bargeweg. Maar de locatie heeft ook een aantal belangrijke troeven: gelegen op wandelafstand van het station en goed verbonden met de binnenstad.

 

Uiteraard is er veel aandacht besteed in het ontwerp aan akoestiek en beleving. Voor het Cactus Café wou men vooral vermijden om te vervallen in een ‘foyer’ in een veel groter gebouw, zoals je dat vaak ziet bij culturele centra of andere multifunctionele complexen. Het café moet een huiselijke ontmoetingsplek worden, voldoende kleinschalig en autonoom, zowel op het vlak van de sfeer als het beheer. Ook op clubconcertavonden zal het café zijn eigen leven kunnen leiden.

 

Aan de westelijke zijde bevindt zich de clubzaal aan de kant van het Kanaaleiland enerzijds, en de vleugel met repetitieruimten en kantoren aan de kant van de ringweg anderzijds. De kantoren kijken uit over de ringweg, naar het centrum van Brugge en het Minnewaterpark, waar Cactus zijn jaarlijkse festival organiseert.

 

Aan de oostelijke zijde komt het café. Beide zijden worden met elkaar verbonden door een centrale foyer met daarop een groot dakterras. Het dakterras is bereikbaar via buitentrappen, maar ook vanaf het balkon van de zaal, de mezzanine van het café en de verpozingsruimten voor artiesten en medewerkers.

Het dakterras zal ook op de mogelijkheid bieden op het inrichten van openluchtevenementen en een zomerbar. Maar ook het café met een capaciteit tot 150 personen zal beschikken over een eigen podium.

 

Het aantal aanwezigen zal dus enorm variëren van dag tot dag en van uur tot uur en de uitdaging ligt erin om ondanks deze schommelingen in de bezettingsgraad toch steeds een aangenaam binnenklimaat te creëren. Een kwaliteitsvol HVAC-systeem kan dus niet ontbreken. Zo werd het gebouw opgedeeld in diverse ventilatiezones met een eigen luchtgroep: de clubzaal/foyer, het café en de noordelijke vleugel met repetitieruimten en kantoren. Bijkomend voordeel is dat het café als aparte entiteit kan worden uitgebaat. Om een hoge luchtkwaliteit, namelijk IDA 2, te verzekeren en vrije koeling in het tussenseizoen mogelijk te maken kunnen de luchtgroepen hoge ventilatiedebieten leveren. Ook volstaan die debieten om een groot deel van de verwarmingsbehoefte op te vangen. De VAV-regeling zorgt voor een snelle aanpassing i.f.v. de bezetting en de verwarmings-/koelbehoefte. Zo zorgt vloerverwarming in de foyer en het café voor de basisklimatisatie en staan de luchtgroepen in voor de fijnregeling. Mechanische koeling is vooralsnog niet voorzien, maar de luchtgroepen kunnen wel eenvoudig met die optie uitgebreid worden. De gebruikte ventilatiemonden, in het bijzonder in de clubzaal, zijn speciaal gekozen om de heel diverse randvoorwaarden met elkaar te verzoenen. Bijvoorbeeld de roosters die een deel van de toevoerlucht via het plafond toevoeren, zijn uitgerust met een draaibare klep die toelaat om de indringdiepte aan te passen i.f.v. de verwarmings- of koelmodus.

 

In een afzonderlijke ruimte op de bovenste verdieping werd de stookplaats en de technische ruimte voor de luchtgroep van de repetitieruimten en kantoren voorzien. De voordelen van een ventilatielokaal en stookplaats op de bovenste verdieping zijn het eenvoudig voorzien van verse lucht, afblaaslucht en schouw richting de omgeving, wat voor een kostprijsefficiënt ontwerp zorgt. Eenzelfde argumentatie geldt voor de technische ruimte met de luchtgroep van de clubzaal/foyer: die ruimte hangt in de clubzaal en heeft een directe verbinding met de buitenomgeving. De luchtgroep van het café bevindt zich in de kelder onder het café met verse lucht en afblaas in de gevel van het gelijkvloers.

 

Naar analogie met de opdeling van HVAC en sanitair tussen clubzaal/foyer en noordelijke vleugel enerzijds en het café anderzijds werden het elektrische en het datanetwerk zoveel als mogelijk gescheiden. Beide delen beschikken over een eigen verdeelbord en eigen datakast en toegangscontrole verzekert dat enkel de juiste mensen tot meer private of afgescheiden zones toegang hebben.

 

Verder werd het gebouw uitgerust met natuurlijk en kunstmatig licht dat aangenaam is voor de ogen en de ruimte net voldoende verlicht of de juiste sfeer creëert. Ook hier werd ingespeeld op de wisselende bezetting van het gebouw om energiegebruik zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld in de kantoren en de vergaderzalen is de lichtregeling gebaseerd op het DALI-protocol.

 

Tot slot laat een gebouwbeheersysteem toe om de diverse installaties eenvoudige aan te sturen. Met eenzelfde input (vb. klok) kunnen meerdere systemen (vb. ventilatie en verwarming) worden ge(des)activeerd.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie
beglazing
beglazing