SHARE

“DE GROTE POST” CULTUUR- EN KUNSTCENTRUM

Oostende, Belgium, Europa

Sector cultuur
Projectstatus opgeleverd
Project Oostende, Belgium, Europa
Architect B-architecten nv, Borgerhoutsestraat 22 / 01, 2018 Antwerpen, BE
GFA 13,722 m2
Scope MEPF consulting
Aard der werken Renovatie
Opdrachtgever Stadsbestuur Oostende. Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, BE

 

Bij dit project werd een zeer technisch gebouw, dat vroeger eigendom was van het voormalige ministerie van Post, Telegraaf en Telefoon (PTT), omgebouwd tot een hedendaagse cultuurplaats.

Het gebouw bestaat uit een grote zaal voor 430 personen (incl. toneeltoren), een kleine theaterzaal, meerdere polyvalente zalen, verschillende tentoonstellingsruimtes, productie -en repetitielokalen, kantoren,…

De thermische optimalisatie van het geklasseerd gebouw (bouwjaar 1953, ontworpen door architect G. Eysselinck) diende vanuit bouwfysisch oogpunt zeer omzichtig te worden benaderd: zowel buiten- als binnenisolatie beïnvloeden de eigenheid van het monument sterk.

Het thermisch comfort wordt verbeterd door het elimineren van koudeval en –straling aan de buitenschil, waardoor de energieverliezen door transmissie en infiltratie sterk werden gereduceerd. Via een doorgedreven ventilatieprincipe vermijden we de noodzaak tot actieve koeling. Verdringingsventilatie en nachtkoeling zijn hier de bewandelde concepten. De volgende stap was het volledig vernieuwen van de stookplaats en een doorgedreven optimalisatie van de automatische regeling. De werkingsregimes en temperatuurinstellingen van de verschillende zones werden in overeenstemming gebracht met de gebruiksprogrammatie van het gebouw. Dit vormt immers een belangrijke energieverliesfactor bij gelijkaardige gebouwen.

De elektrische verbruiken werden beperkt door verlichting met LED-technologie en het toepassen van aanwezigheidsdetectie.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
natural ventilation
natural ventilation
warmte recuperatie
warmte recuperatie
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
zonne-energie
zonne-energie
PV panelen
PV panelen
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing