SHARE

Muziekcentrum ‘Track’

Kortrijk, Belgium, Europa

Sector cultuur
Projectstatus opgeleverd
Project Kortrijk, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering April 2016 - December 2017
Architect Dial-Architects, Hoogstraat 4, 9636 Nederzwalm, BE
Start - Einde studie April 2015 - October 2015
GFA 5,605 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Stad Kortrijk, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk, BE
Kostprijs technieken:979.153,91 € excl. btw
Totale bouwkost:2.000.000,00 € excl. btw
K-peil:40

 

Projectomschrijving:

De muzieksite aan het Conservatoriumplein kreeg in der loop der jaren in verschillende fases een grondige facelift. In deze laatste fase komt de bedoeling van de verbouwingen volledig tot zijn recht, zijnde de verschillende aanwezige vleugels (Concertstudio, Muziekcentrum Track*, het Conservatorium en de concertzaal De Kreun) beter in elkaar te integreren met één centrale ingang en balie. Hierdoor slaagt stad Kortrijk erin van deze site de ontmoetingsplaats van muzikanten en muziekliefhebbers te maken in de regio. Zo kan het nu verder uitgroeien tot het trefpunt in de stad waar muzikanten, muziekliefhebbers, studenten en creatieve geesten samenkomen om muziek te creëren en te presenteren.

 

In deze laatste fase werd het gebouwencomplex uitgebreid en kreeg het zijn finale indeling met centrale circulatie die het verdiende. Deze verbouwing stond in dienst van grote transparante gemeenschappelijk ruimtes die het bezoek dienen te bevorderen.  Dit is verwezenlijkt door een nieuwe bar en terras te creëren met betere oriëntatie, een grotere foyer die zich over meerdere niveaus verspreidt en dienst doet als een centraal ontmoetingsruimte. Daarnaast een gemeenschappelijk auditorium en een uitnodigend onthaal langs de muziek-as die onder het gebouw doorloopt.

De bestaande kantoren en klaslokalen hebben een nieuwe locatie gekregen, de sanitaire ruimten en circulaties opgefrist en gedurende de werken bleef het gebouw in gebruik.

 

Deze ingrijpende verbouwingen zorgden ervoor dat de belangrijkste technische tracés dienden aangepast en vernieuwd, een onderstation verplaatst en voor de voeding van het gebouw is de bestaande elektriciteitsaansluiting vervangen door een nieuwe HS-cabine in het gebouw.

 

Voor de verwarming is er aangesloten op de bestaande stookplaats die in voorgaande fase vernieuwd werd. De verwarmingscollectoren zijn aangepast en de leidingen vernieuwd in de verbouwde ruimtes die verwarmd worden met radiatoren en convectoren. In de bestaande foyer zijn er luchtverhitters geplaatst om het dagdagelijks gebruik ervan comfortabeler te maken t.o.v. vroeger waar deze als niet verwarmde ruimte aangeboden werd.

 

Voor de verluchting is ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie voorzien. Om het gebouw te voorzien van frisse lucht wordt er gebruik gemaakt van nachtspoeling en een zomerbypass. In de keuken van de bar is er een afzonderlijke extractiegroep en compensatie pulsiegroep geplaatst om het centraal systeem niet in de war te brengen.

 

Om het gebouw qua duurzaamheid op een hoger niveau te tillen zijn de bestaande regenwaterafvoeren afgeleid naar nieuwe buffers en wordt er aan regenwaterrecuperatie gedaan voor het spoelen van de veel gebruikte toiletten.

Een nieuwe centrale lift die alle verdiepingen verbindt maakt het gebouw algemeen en integraal toegankelijk.

 

Verder zijn in de ruimtes alle technieken geïntegreerd zoals elektriciteit, verlichting, datanetwerk en branddetectie om aan de huidige standaarden te kunnen voldoen.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
ecologische materialen
ecologische materialen