SHARE

Theater aan de Leie

Deinze, Belgium, Europa

Sector cultuur
Projectstatus opgeleverd
Project Deinze, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering September 2017 - August 2019
Architect TRANS architectuur | stedenbouw bv cvba, Beverhoutplein 7, 9000 Gent, BE
Start - Einde studie December 2011 - November 2016
GFA 3,356 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / theatertechnieken / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever AGB Deinze, Brielstraat 2, 9800 Deinze, BE
Kostprijs technieken:1.517.777,48 € excl. btw
Totale bouwkost:8.250.000,00 € excl. btw
K-peil / Energieklasse :23 (K-peil)
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

In 2011 werd een open oproep gelanceerd via de Vlaamse Bouwmeester voor de bouw van een nieuw cultuurcentrum in Deinze. In totaal namen 127 teams, waarvan 48 buitenlandse, deel aan de Open Oproep. Na de eindselectie in maart 2012 koos de jury onder leiding van De Vlaamse Bouwmeester unaniem voor ons ontwerpteam.

 

Het ontwerp bestaat uit een compact volume met een benedenbouw in glas en aluminium en een bovenbouw in witte geglazuurde baksteen, met als blikvanger de toneeltoren boven het podium.

 

De start van de bouw ving aan in september 2017 en 2 jaar later kan het nieuwe Leietheater opnieuw bezoekers uit de ruime regio ontvangen. In de nieuwbouw is een theaterzaal ondergebracht met 450 vaste zitplaatsen. De zaal heeft een warm karakter door het gebruik van hout, maar beschikt ook over een degelijke technische en akoestische uitrusting voor een optimale en comfortabele kijk- en luisterbeleving.

 

Naast de theaterzaal en bijhorende ruimten werden er een aantal vergaderzalen en polyvalente ruimtes voorzien waar zowel stedelijke organisaties als lokale organisatoren en verenigingen gebruik kunnen van maken.

 

De centrale polyvalente ruimte is bovendien opdeelbaar en dus geschikt voor zowel kleine als grotere initiatieven. De kleine zaal heeft een uitschuifbare tribune met 120 zitplaatsen en is zowel een zaal voor concerten als voor lezingen en kleinere voorstellingen.

 

Musea, kunstgalerijen, cultuurcentra, bibliotheken en concertzalen hebben als gemeenschappelijke factor dat het aantal aanwezigen sterk kan variëren van dag tot dag en van uur tot uur. De uitwerking van de technische installaties houdt hier rekening mee door het gebouw bijvoorbeeld op te delen in diverse ventilatiezones waarbij het benodigd debiet afgestemd wordt op de noden van het gegeven moment en de bezetting.

 

Moderne techniek werd verder aangewend in het gebouw en geïntegreerd in nauwe samenwerking binnen het architecturaal kader. Hieronder wordt verstaan, ventilatie type D met doorgedreven warmterecuperatie in alle lokalen, divers sanitair voor iedereen uitgerust met regenwaterrecuperatiesysteem, uitgebreid data-& telefonienetwerk, CCTV, audiovoorzieningen en tot slot ecologische verlichting. In de Theaterzaal werd alle theatertechniek voorzien en tevens een ringleiding voor slechthorenden aangelegd zodoende iedereen te laten meegenieten. Om het gebouw te voorzien van frisse lucht wordt er gebruik gemaakt van nachtspoeling en een zomerbypass. Door de installatie van PV-panelen wordt het gebouw naar een hoger niveau qua duurzaamheid getild.

 

Ten slot is het gebouw ook uitgerust met 2 liften om het verticaal transport mogelijk te maken en de verschillende niveau’s voor iedereen algemeen en integraal toegankelijk te maken.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
ecologische materialen
ecologische materialen