Home / hotel & resorts / VAYAMUNDO ‘DE KINKHOORN’ VAKANTIECENTRUM

VAYAMUNDO ‘DE KINKHOORN’ VAKANTIECENTRUM

Oostende, Belgium, Europa

Sector hotel & resorts
Opdrachtgever Vzw De Kinkhoorn, Zeedijk 330 , 8400 Ostende, BE
Architect Ir-architect Vauterin Bernard, Godshuislaan 24 , 8800 Roeselaere, BE RNR bvba, Cyriel Buyssestraat 44, 9850 Nevele, BE
Aard der werken Nieuwbouw en renovatie
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 16,800 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie November 2007 - May 2008
Start - Einde uitvoering April 2009 - June 2014

Sustainable Features

warmte recuperatie
warmte recuperatie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling

Kostprijs technieken: 6.721.125,00 € excl. btw

Totale bouwkost: +/- 25.000.000 € excl. btw

Oppervlakte: 16.800 m² – 163 kamers

 

De Kinkhoorn (1959) en Ravelingen (1972) van weleer zijn met 270.000 overnachtingen per jaar goed voor een kwart van alle overnachtingen in Oostende. Sinds 2014 komt het vakantiecentrum naar buiten onder één noemer ‘Vayamundo’. 

Door een oude vleugel ‘Kinkhoorn’ met 131 kamers te vervangen door een nieuwe hoogbouw kreeg het hele gebouwcomplex een nieuwe gezicht langs de kustlijn van Oostende. 

Voortaan vormen de 156 appartementen (‘Ravelingen’), de 160 appartementen en 80 hotelkamers (‘De Kinkhoorn’) het grootste overnachtingsaanbod in Oostende. 

De nieuwbouw doet de 2 centra samen smelten tot één geheel en een vervolg fase is nu in uitvoering waarbij een gemeenschappelijke inkom en lobby gecreëerd wordt. 

In het vakantiecentrum wordt veel aandacht besteed aan vakantiebeleving. Het centrum beschikt over twee sportzalen, animatieruimtes, dertien vergaderzalen, drie restaurants, een zwembad en de grootste indoorspeelruimte in een hotel aan de kust. Hierdoor speelt het gebouw in op de noden van de toeristen die ook bij slecht weer iets te doen hebben. 

 

Het gebouw is voorzien van een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie die alle lokalen voorziet van de nodige lucht. Er werd hierbij van in ontwerpfase een logische verdeling van luchtgroepen vooropgesteld volgens de verschillende zones en lokalen en enkele recentere bestaande ventilatie installaties geïntegreerd. De extractie en compensatie voor de dampkappen in de centrale grootkeuken werden ook geïntegreerd alsook werd centraal gestuurde extractie ten behoeve van de dampkapjes in de appartementen voorzien.

Een volledige nieuwe stookplaats op gas met nieuwe verdeling/collector (hoge en lage temperatuur) die tevens de bestaande kringen ondervangt. Een nieuwe centrale sanitair warm water productie gevoed vanuit de stookplaats voorziet douches, wastafels en de keuken van het nodige warm water.

Enkel de benodigde lokalen zoals burelen, vergaderzalen, bar, restaurant en koude keuken werden voorzien van koeling.

 

Nieuwe sanitaire installaties ten behoeve van de centrale sanitaire cellen uitgerust met automatische urinoirspoeling, zelfsluitend kraanwerk en een regenwaterrecuperatiesysteem i.f.v. reduceren van kostbaar stadswater. Een drukverhogingsinstallatie op stadswater en bluswater zorgt ervoor dat er voldoende druk voor handen is op de hoger gelegen verdiepingen.

‘Vakantie voor allen’ werd weleer actief gepromoot door de drijvende kracht vakbond ACV achter beide vakantiecentra en bij de nieuwbouw werd integrale toegankelijkheid niet uit het oog verloren.

De appartementen en hotelkamers zijn uitgerust met comfortabel en ergonomische toestellen, bijhorende accessoires alsook de nodige mindervaliden beugels en zitjes.  

 

De volledige elektrische uitrusting als aansluiting vanuit een nieuwe geïntegreerde hoogspanningscabine werden ontworpen volgens hedendaagse belasting. Als de aansluiting van straat wegvalt staat een noodstroomaggregaat in voor de noodvoeding van de cruciale installaties. Gezien een hoogbouw is een voorbeeld van deze cruciale installaties de overdrukinstallatie in de trappenhal. Een overdrukinstallatie is een mechanisch rookbeheersingssysteem dat door middel van toevoer van lucht een bepaalde ruimte van een gebouw op een hogere druk brengt dan de rest van het gebouw. Hiermee wordt voorkomen dat rook doordringt in de trappenhuizen, portalen of liftschachten.

Aangename algemene verlichting binnen het architecturale interieur ontwerp en volgens hedendaagse normen werden geïntegreerd vanaf het begin van het ontwerp. Dit zorgt ervoor dat indirecte sfeer als accentverlichting harmonieus maar goed de ruimten voorzien van licht. 

Een uitgebreid data-&telefonienetwerk, CCTV, audio- en andere multimediavoorzieningen zijn voorzien.

Het gebouw is verder uitgerust met algemene branddetectie, noodverlichting (centraal gevoed), eerste interventiemiddelen (handblussers – haspels) zodoende het aan de laatste veiligheidsvoorschriften voldoet. 

 

Niet te vergeten is het gebouw uitgerust met verschillende liften om het verticaal transport mogelijk te maken over alle niveau’s heen.

 

Tot slot maakt een gebouwbeheersysteem het de beheerder mogelijk de volledige installatie te overzien en te besturen vanop afstand.