Home / industrie / SITE CALLENS

SITE CALLENS

Kortrijk, Belgium, Europa

Sector industrie
Opdrachtgever Stad Kortrijk, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk, BE
Architect Architecten en Ingenieursbureau D’Hondt bvba in association with architect Carl Claeys
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 5,218 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie November 2009 - March 2010
Start - Einde uitvoering October 2010 - April 2012

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
beglazing
beglazing

 

Het project betreft de bouw van een depot voor de technische diensten van Stad Kortrijk. Alle afdelingen van de technische dienst werden hierdoor gecentraliseerd in één gebouw. Het gebouw omvat een garage om het wagenpark te onderhouden, een schrijnwerkerij, een verfspuitcabine, een uitleendienst en een afdeling metaal.

Bij het ontwerp moest rekening gehouden worden met de heel variabele bezetting van het gebouw. Deze kan verschillen tussen de verschillende afdelingen en op de verschillende tijdstippen. Daarom werd er gekozen voor het energy on demand principe waarbij de verlichting en de verwarming enkel werken bij aanwezigheid van de personeelsleden.

 

Zo wordt de verlichting overal gestuurd via aanwezigheidsmelding. De verwarming gebeurt aan de hand van donkerstralers direct gevoed op gas. Dat resulteert in een zeer effectieve en directe verwarming ter hoogte van de eigenlijke werkplaatsen. De verwarming valt uit na een uur werken. De technicus moet dan de verwarming terug aanzetten. Hij zal dat dan ook alleen doen als de werkplaats onvoldoende verwarmd is.

 

Door het grote dakoppervlak wordt er intens gebruik gemaakt van regenwaterrecuperatie. Zo is er een opslag voorzien van 600.000 liter. De opslag wordt niet alleen voor Site Callens gebruikt, maar ook voor het (groen)onderhoud van de binnenstad. Het opgeslagen water wordt gecombineerd met de veiligheidsvoorraad bluswater voor de brandweer.

Op het dak zijn ook PV panelen geplaatst met een piekvermogen van 80kW