SHARE

‘De Watergroep’ kantoren

Gent, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus uitvoering
Project Gent, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering February 2020 - October 2021
Architect evr-Architecten bvba, Goudenleeuwplein 1, 9000 Gent, BE
Start - Einde studie September 2016 - December 2019
GFA 4,500 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever De Watergroep, Vooruitgangstraat 189, 1030 Brussel, BE
Kostprijs technieken:+/- € 2.515.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:+/- € 6.500.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :29 (K-peil)
E-peil:45 (E-peil)
Certificering:Breeam

 

Projectomschrijving:

Het nieuwe kantoorgebouw voor De Watergroep in de Koning Boudewijnstraat, vlakbij het Sint-Pietersstation, bestaat uit een hoofdgebouw van vier bouwlagen en een vergaderhub achteraan het perceel. Het geheel bevindt zich bovenop een ondergrondse parking en worden met elkaar verbonden door een patio.

Alle toegangen, zowel voor voetganger, fietser als voor auto zijn in 1 grote overdekte ruimte samengebracht. Deze genereuse toegang biedt de toevallige voorbijganger ook zicht op het nieuwe groene binnengebied.

 

Een gezonde en praktische werkomgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van werknemers. We streven naar een hoog niveau van comfort voor de aanwezigen waarbij de energiekosten tot een minimum beperkt worden. Eerst moeten de factoren voor comfort bepaald worden. Zo moeten de bezette ruimtes bijvoorbeeld voldoende verwarmd of gekoeld kunnen worden zonder dat er tocht ontstaat.

In dit gebouw met veel glaspartijen is het heel het jaar door aangenaam vertoeven voor werknemers door de installatie van een beo-veld. Dit geavanceerd en duurzaam concept wordt gecombineerd met warmtepompen en zorgt voor passieve koeling van het gebouw via koelplafonds, in functie van de noodzaak/comfort van de verschillende ruimtes.

 

Ongecontroleerde en overmatige zonlichtinval kan de comfortbeleving echter danig verstoren. Zonwering geeft de gebruiker de controle over de lichtinval en houdt zonnestralen tegen. Zo wordt zonnewarmte in de warme maanden geweerd maar geniet u optimaal van zonwinst in het najaar wat zorgt voor een daling van het energieverbruik.

 

Via het plaatsen van sensoren kan de luchtkwaliteit op verschillende plaatsen in het gebouw gemonitord en gestuurd worden op basis van de gemeten luchtkwaliteit. Dit betekent dat we meer of minder gaan ventileren in functie van de gemeten waarde. Er wordt via dit systeem dus enkel geventileerd wanneer nodig. Door gericht te ventileren kunnen we in hoofdzaak energie besparen zonder in te boeten aan luchtkwaliteit, daarnaast zal dit ook zorgen voor een beperkte besparing op het energiegebruik voor ruimteverwarming.

 

Tot slot moet het gebouw uitgerust worden met natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht dat aangenaam is voor de ogen en de ruimte net voldoende verlicht. Hiervoor werd gebruik gemaakt van sensoren die die het daglicht meten, om zo de hoeveelheid kunstlicht aan te passen. In de gangen en het sanitair werd gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie. Alle verlichting is bovendien LED.

 

Een bijkomend duurzaam gegeven is dat een aandeel van het elektriciteitsverbruik van het nieuw kantoorgebouw lokaal wordt opgewekt door het plaatsen van PV-panelen.

 

Onder meer door deze ingrepen zal het project Bijna Energie Neutraal als BREEAM Excellent zijn.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing