Home / kantoren / Ilôt Kanselarij Fortis

Ilôt Kanselarij Fortis

Brussel, Belgium, Europa

Sector kantoren
Opdrachtgever BNP Paribas Fortis, Warandeberg 3, 1000 Brussels, BE
Architect SVR-Architects nv, Volhardingstraat 26, 2020 Antwerp, BE
Aard der werken Renovatie
Scope studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 72,314 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie March 2006 - February 2008
Start - Einde uitvoering September 2008 - May 2011

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
zonne-energie
zonne-energie
geothermie
geothermie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing
Kostprijs technieken:€ 19.366.679,00 excl. BTW
Totale bouwkost:€ 85.787.910,00 excl. BTW
Certificering:Ontwerp datacenter 2 x Tier 3 hot standby

 

Bekroond met de Bentley Empowered Award of Excellence voor de categorie Duurzaam ontwerp

Projectomschrijving:

In het hartje van Brussel werd Ilôt de Kanselarij herontwikkeld voor de BNP Paribas Fortis Bank. Het project beslaat een totale vloeroppervlakte van ongeveer 80.000 m² waarbij de uitrusting en de distributiesystemen van de infrastructuur voor gebouwentechniek werden ontworpen met het oog op een optimale energie-efficiëntie, gebruikerscomfort en veiligheid.

 

Het gebouw met de kenmerkende voorgevel aan de Koningsstraat is voorzien van een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) waarbij warmte wordt opgeslaan in boorgaten via talrijke verticale warmtewisselaars.

Het systeem bestaat uit veelvuldige gesloten lussen die gevuld worden met een glycoloplossing, die in wisselwerking staan met de grote thermische capaciteit van de ondergrond door middel van warmtetransmissie.

Tijdens de wintermaanden wordt warmte aan de bodem onttrokken en gebruikt om het gebouw op te warmen. Tijdens dit proces koelt de thermische massa van de grond rond de lussen af tot een temperatuur die bruikbaar is voor direct gebruik als koelmechanisme in de zomer. Tijdens warmere maanden gebeurt het omgekeerde proces, waarbij de koude aan de grond wordt onttrokken (overtollige energie van het opwarmen van het gebouw wordt in de ondergrond opgeslagen) en de thermische massa weer opwarmt, klaar voor de volgende winterperiode.

Een warmtepomp zorgt voor de energetische interactie tussen het BEO-systeem en de speciaal geselecteerde elementen zoals vloerverwarming en koelbalken van het gebouw.

 

De elektrische en HVAC-apparatuur werd uitgewerkt voor de datarooms van de dealingroom, met tot 600 werkstations die in de kern van het project zijn geïntegreerd en voorzien van een hoge redundantie en specifieke koelapparatuur voor desks en serverruimtes.

Het ontwerp van een datacenter voor financiële instellingen, in het bijzonder voor dealing rooms, legt de noodzaak op om dezelfde latentie te hebben op digitale communicatie voor alle dealer desks.

 

Aangezien deze integratiebeslissing werd genomen tijdens de bouw van het cluster, werd bij de engineering rekening gehouden met uitdagende randvoorwaarden.

 

Gedecentraliseerde en onderling verbonden serverruimtes en telecomkasten werden eveneens ontworpen voor de andere 1900 werknemers van de bank in de kantoorgebouwencluster in het politieke, administratieve en economische centrum van Brussel en Europa.

 

Andere duurzame technieken die in dit project zijn uitgevoerd zijn: warmtekrachtkoppeling (gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit uit een fossiele brandstof, in dit geval aardgas), doorgedreven warmteterugwinning in de luchtbehandelingskasten; free chilling en free cooling; daglichtgestuurde lichtregelsystemen (waarbij de verlichtingsarmaturen worden geactiveerd met behulp van een gestuurd basissysteem dat reageert op de daglicht luminantiewaarden (lichtintensiteitswaarden) en de bezettingsgraad (aanwezigheidsdetectoren) in een bepaalde ruimte); zonnepanelen en hergebruik van regenwater.