Home / kantoren / Passief kantoor Kortrijksesteenweg

Passief kantoor Kortrijksesteenweg

Gent, Belgium, Europa

Sector kantoren
Opdrachtgever ConnectImmo nv, Lebeaustraat 2, 1000 Brussel, BE
Architect Archipl Architecten cvba, Sint-Michielsstraat 18, 9000 Gent, BE; WDB-architectuurstudio bvba, Woeringenstraat 111, 9000 Gent, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving / HB studie / TRNSYS studie / daglichtsimulaties / PHPP studie
Oppervlakte 1,584 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie March 2015 - June 2015
Start - Einde uitvoering July 2016 - July 2018

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
fossielvrij
fossielvrij
passieve koeling
passieve koeling
passief
passief
Kostprijs technieken:1.339.828,55 € excl. btw
Totale bouwkost:+/- 5.600.000,00 € excl. btw
K-peil:19
E-peil:50
Certificering: Passief – PHPP

 

Projectomschrijving:

Gelegen aan de achterzijde van het Sint Pietersstation te Gent, omvat het project het bouwen van een duurzaam kantoorgebouw met bedrijfsrestaurant. Het bedrijfsrestaurant bestaat uit een warme- en koude keuken en een zelfbedieningsgedeelte. De andere delen van het gebouw doen dienst als kantoor-bureelruimtes en sanitair-douches.

 

Het beoogde duurzaamheidsniveau lag op het behalen van een ‘passief huis’ certificaat. Tijdens de ruwbouw werd bijzonder veel aandacht geschonken aan de keuze van duurzame materialen, onder andere deze van de isolatie en raamprofielen.

 

Deel technieken:

Verwarming:

Het verwarmingssysteem wordt gecentraliseerd rond het gebruik van een boor energieopslagveld. (BEO-veld) Er werden 30 boringen voorzien van elk 100 a 110 mtr. Diepte. Door middel van een cascadeopstelling van twee warmtepompen (glycol-water/water) en een afgiftesysteem type boorkernactivering wordt de verwarming gedurende de winterperiode verzekerd.

 

De installatie werd verder voorzien van een change-over systeem, die in staat is om zowel free-cooling als een actieve koelcyclus te waarborgen.

 

 

Sanitair:

Voor de aanmaak van het sanitaire warmwater werd eveneens beroep gedaan op een glycol/water/water warmtepomp in combinatie met een thermisch (zon) systeem. Het regenwater wordt gerecupereerd en verdeeld over de sanitaire installaties.

 

Ventilatie:

Door middel van performante ventilatie units type D, zowel in de kantoren, restaurant of sanitairen. Alle units hebben een hoge graad van warmteterugwinning. Ook op de extractie van de dampkap wordt er aan warmteterugwinning gedaan, voldoende om de toegevoerde lucht naar de dampkap op te warmen tot een aanvaardbaar niveau.

 

Controle-opvolging:

De opvolging van de technische installatie verloopt eenvoudig via het high end gebouwbeheersysteem.

 

Elektro:

Alle verlichting in de kantoorruimtes zijn van het type dali-knx, geschikt om daglichtsturing te kunnen garanderen. De gebruikte techniek voor de verlichting is van het type LED. Flexibiliteit wordt bekomen door het slimme verdeelsysteem die zich bevindt in de verhoogde vloer, ter hoogte van de bureelruimtes. Dit zowel voor de verdeling van de data, als voor de stopcontacten.

 

Verder is een elektrische personenlift aanwezig in het gebouw, met blue-kit controle.