SHARE

Restauratie ‘Gildehuis der Vrije Schippers’ en inrichten als havenhuis

Gent, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus opgeleverd
Project Gent, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering June 2016 - May 2019
Architect Callebaut Architecten bvba, Steenaardestraat 53, 9051 Sint-Denijs-Westrem, (BE)
Start - Einde studie January 2012 - October 2014
GFA 905 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties
Aard der werken Renovatie
Opdrachtgever Port of Ghent, J. Kennedylaan 32, Haven 3000A, 9042 Ghent (BE)
Kostprijs technieken:+/- € 570.000,00 excl. btw
Totale bouwkost:4.300.000,00 € excl. btw
K-peil / Energieklasse :
E-peil:
Certificering:

 

Projectomschrijving:

 

Om elk monument van historische, culturele, politieke of architectonische waarde in de 21e eeuw te brengen, is het van het grootste belang om duurzame technieken te integreren voor conserveringsdoeleinden en om de energie- en operationele kosten te verlagen. Dit is precies wat we deden voor een van de oudste en best bewaarde gildehuizen in Gent.

 

In 2015 startte de restauratie en renovatie onder impuls van de nieuwe eigenaar, het Havenbedrijf van Gent, die het gebouw zal gebruiken als representatieruimte voor de Gentse haven. Op het gelijkvloers is er een expositieruimte die bezocht kan worden door Gentenaars en de talloze toeristen aan de stad.

Op de verdiepingen zijn er vergaderruimtes die door externe partijen kunnen gereserveerd worden.

De gevel en het interieur werden volledig gerestaureerd met maximaal behoud van de bestaande elementen. Voor de integratie werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande schouwen in het gebouw.

 

Naast de restauratie moest het gebouw uiteraard ook voldoen aan alle moderne normen en standaarden. Zo werd bijvoorbeeld de constructie verstevigd, kwam er een lift om toegankelijkheid te garanderen, klimaatbeheersing en technieken die bij een modern kantoor horen en werden quasi onzichtbare brand-technische ingrepen gedaan. Andere nieuwe ingrepen werden op die manier voorzien dat ze zich duidelijk aftekenen ten opzichte van het bestaande, de omkeerbaarheid van de ingrepen speelde evenzeer een belangrijke rol. De kelder is een goed voorbeeld van het feit dat duurzaamheid, herkenbaarheid en flexibiliteit centraal stonden. Het bevat de sanitaire zones die volledig los zijn van het gebouw door een binnenplaats en kan worden ontmanteld. Om de latere verbruikskosten te beperken werden toiletten met waterspaartoets geïnstalleerd.

 

Een gezonde en praktische werkomgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van werknemers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er een hoorbare tocht ontstaat. Op basis hiervan werd gekozen voor een mechanisch ventilatiesysteem D. Bij balansventilatie verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. Deze bevinden zich in de wanden en de bestaande schouwen. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een warmtewisselaar.

Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.

 

Daarnaast moet er natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht zijn dat aangenaam is voor de ogen, de ruimte mag niet de licht of te donker zijn. Aan deze comfortvereisten moet voldaan worden zonder de productiviteit aan te tasten en zonder hoge energiekosten. Zo werd hier onder meer gekozen voor bewegingsdetectoren voor de verlichting in de circulatieruimtes en kan er niet meer vergeten worden om een lamp uit te schakelen. Alle verlichting is tevens aangesloten op een KNX-systeem dat toegankelijk is van buiten het kantoor, via dit systeem kunnen vergaderzalen vastgelegd worden in de planning zodat de verlichting niet ongewenst werkt in de vergaderzalen.

 

In 2019 won het project de Onroerenderfgoedprijs uit 19 mededingers dat recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie beloont.

Sustainable Features

comfort
comfort
natural ventilation
natural ventilation
warmte recuperatie
warmte recuperatie
ecologische materialen
ecologische materialen