SHARE

Syntra West – onthaalgebouw

Brugge, Belgium, Europa

Sector kantoren
Projectstatus opgeleverd
Project Brugge, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering September 2017 - June 2019
Architect Debruyne Gino en Architecten, Witte Molenstraat 54 a, 8200 Brugge, BE
Start - Einde studie January 2017 - March 2017
GFA 1,698 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever Syntra West vzw, Spoorwegstraat 14, 8200 Brugge Sint-Michiels, BE
Kostprijs technieken:448.818,99 € excl. btw
K-peil / Energieklasse :30 (K-peil)
E-peil:53 (E-peil)

 

Projectomschrijving:

De infrastructuur van Syntra West in Brugge werd uitgebreid door twee bestaande gebouwen met elkaar te verbinden. In het schakelvolume werd de nieuwe cafetaria, zeven klaslokalen en een ontvangstbalie ondergebracht.

Onderwijsgebouwen worden ontworpen met het oog op een lange levensduur en lage werkings- en onderhoudskosten. Daarnaast is de wisselende bezettingsgraad van het gebouw afhankelijk van het tijdstip en de tijd van het jaar een bepalende factor in het ontwerp. Op basis hiervan werden verscheidene duurzame technieken toegepast, zo kan de cafetaria afzonderlijk aangestuurd worden ten opzichte van de klaslokalen en worden de ventilatorverbruiken beperkt. Ook wordt gebruik gemaakt van afwezigheidsdetectie in de klaslokalen. Hierdoor wordt het licht uitgeschakeld in de klassen wanneer er niemand in de klas is. In een afzonderlijke ruimte op het dak werd de stookplaats en technische ruimte ventilatie voorzien en werden bijkomende zonnepanelen opgesteld. De voordelen van een ventilatielokaal en stookplaats op het dak zijn het eenvoudig voorzien van verse lucht, afblaaslucht en schouw richting de omgeving, wat voor een kostprijsefficiënt ontwerp zorgt.

Een gezonde en comfortabele werk- en leeromgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat er een hoorbare tocht ontstaat. Natuurlijk en kunstmatig omgevingslicht moet aangenaam zijn voor de ogen, de ruimte mag niet de licht of te donker zijn. Hiervoor werd gebruik gemaakt van sensoren die die het daglicht meten, om zo de hoeveelheid kunstlicht aan te passen.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
PV panelen
PV panelen
geothermie
geothermie
beglazing
beglazing