SHARE

The Curve

Luxembourg, Luxembourg, Europa

Sector kantoren
Projectstatus opgeleverd
Project Luxembourg, Luxembourg, Europa
Start - Einde uitvoering September 2017 - December 2018
Architect Architecture + Aménagement, 9B plateau Altmünster, Luxembourg, LU
Start - Einde studie May 2015 - May 2017
GFA 2,314 m2
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Aard der werken Nieuwbouw
Opdrachtgever CDCL Promotions, 21 rue Léon Laval, Leudelange, LU
Kostprijs technieken:€ 2.131.200,00 excl. btw
Totale bouwkost:€ … excl. btw
K-peil / Energieklasse :ABA
E-peil:
Certificering:Breeam very good

 

Projectomschrijving:

“The Curve” is een vastgoedontwikkeling voor Promotions CDCL, een gerenommeerd bouwbedrijf in Luxemburg. De constructie is gemaakt van gewapend beton en de gevel werd voorzien van grote glaspartijen. Het gebouw streeft naar een evenwichtige balans tussen natuurlijke verlichting enerzijds en thermische traagheid door de ingebouwde massa anderzijds. De externe belastingen (directe en diffuse zon) worden beperkt door de verhouding van de vaste delen en door een zonwering van het lameltype in combinatie met architecturale gevelpanelen die een flexibel gebruik en een optimaal beheer van de zonnewinsten mogelijk maken

In de kern van het gebouw worden liften voorzien die de drie verdiepingen en kelders van het gebouw bedienen. Het project beoogt een bijzonder “groene” atmosfeer te creëren: groene buitenoppervlakken bestaande uit gras en bomen, natuurstenen of ecologisch beton voor de ingang, plantenbakken, ….

Het gebouw omvat een gelijkvloers, 3 verdiepingen en 2 kelders die 11 parkeerplaatsen, technische lokalen, archiefruimten en de afvalopslag zullen bevatten. De toegang tot de ondergrondse parkings gebeurt via een oprit.

Het gebouw wordt BREEAM very good gecertificeerd.

 

De voorstudie van het gebouw werd uitgevoerd via een dynamische thermische simulatie die het mogelijk maakte om het concept vast te stellen op basis van bezettings- en comfortcriteria.

De productie van koude in het gebouw ten behoeve van comfort en IT-behoeften zal gebeuren op basis van regenwaterrecuperatie. In feite is het gebouw uitgerust met een centrale ventilatie-unit en een gekanaliseerde koelunit gebaseerd op het “adiabatische” principe. Deze techniek zorgt voor een natuurlijke afkoeling. Het van het dak opgevangen regenwater wordt opgeslagen in een betonnen tank van 70 m³. Dit water wordt op de afgezogen lucht gesproeid om de temperatuur te verlagen. De verzadigde lucht, met een lagere temperatuur, wordt vervolgens uitgewisseld via een zeer efficiënte warmtewisselaar (zonder uitwisseling van vocht). De emissie verloopt via een koelplafond.

 

Aan de rest van de koelbehoeften wordt voldaan door koelunits die in de luchtbehandelingsunit zijn geïntegreerd en door luchtstroombeheer via gemotoriseerde luchtkleppen. Deze werd minimaal gedimensioneerd door dat een deel van de computerservers via Cloud gedecentraliseerd wordt.

 

Alle toiletten worden gespoeld met regenwater. En er werd eveneens een waterlekdetectiesysteem geïmplementeerd voor zowel de algemene distributie als op het niveau van de sanitaire kernen.

 

Daarnaast werd in het gebouw alle verlichting gerealiseerd via LED-armaturen. De verlichting wordt geregeld op basis van de externe lichtinval en de bezetting van het gebouw. Maar de verlichting, temperatuur en zonnewering kan eveneens bediend worden via een touchscreen dat per zone is geïnstalleerd. Tenslotte wordt de kelder uitgerust met een oplaadpunt voor elektrische voertuigen.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
isolatie
isolatie
afvalbeheer
afvalbeheer
zonne-energie
zonne-energie
passieve koeling
passieve koeling
beglazing
beglazing