SHARE

Stadhuis

Diksmuide, Belgium, Europa

Sector monumenten
Projectstatus opgeleverd
Project Diksmuide, Belgium, Europa
Start - Einde uitvoering January 2015 - February 2016
Architect ONO architectuur bvba
GFA 1,620 m2
Opdrachtgever Stad Diksmuide

Het huidige stadhuis te Diksmuide werd heropgebouwd op de puinen van het door WOI volledig vernielde oude stadhuis. Het gebouw werd voltooid in 1923 en staat op de lijst van de Vlaamse Overheid met beschermde monumenten omwille van de specifieke naoorlogse heropbouw. De aangebouwde belforttoren behoort tot het UNESCO-werelderfgoed.

De renovatie, gestart in 2015, omvatte het leeg maken en hergebruik van de oude kelders als archief-tentoonstellingsruimte. Het zogenaamde koetshuis doet dienst als toeristische dienst en omvat naast een uitgebouwd en geconditioneerd archief ook een bezoekerscentrum. Het stadhuis zelf werd gerenoveerd tot een administratief-vergadercentrum. De gebouwschil werd aangepakt onder de vorm van nieuwe dakisolatie en voorzetbeglazing.

Eveneens werden de technieken compleet gestript en volledig vernieuwd. De stookinstallatie bestaande uit 2 nieuwe condenserende gasketels, gekoppeld aan een gebouwbeheerssysteem, lage temperatuurregimes en KNX-bediening.

Om een aanzienlijke energiebesparing te kunnen realiseren werd het gebouw uitgesplitst in diverse zones, die afzonderlijk beheerd kunnen worden via een elektronische agenda. Dit voor zowel de elektrische verlichting als de verwarmingselementen. Verder werd de volledige elektrische installatie vernieuwd. Het gebouw werd gespaard van vele slijp-of breekwerk door gebruik te maken van een KNX-bekabeling-centrale. Nieuwe inbraak-brandcentrales en cctv modules werden onopvallend geïmplementeerd in het geheel.

Het gebouw doet ook dienst als centraal datacentrum voor de stedelijke diensten. Hiervoor werd een afzonderlijk datalokaal uitgerust en geconditioneerd.
Een oud pakhuis werd omgebouwd tot een openbaar toilet, alle toiletten maken gebruik van recuperatie regenwater. In deze ruimtes werd hygiënische ventilatie voorzien.

Het gebouw werd officieel geopend op 28 februari 2016 door de Minister-president van de Vlaamse Regering.

Sustainable Features

comfort
comfort
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
natural ventilation
natural ventilation
lamellen
lamellen
isolatie
isolatie