Home / onderwijs / Sint-Lodewijks internaat

Sint-Lodewijks internaat

Brugge, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge (BE)
Architect Architecten Groep III, Zeepziederijstraat 8, 8200 Brugge (BE)
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Study and following up MEP / EPBD reporting
Oppervlakte 3,569 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie October 2018 - July 2019
Start - Einde uitvoering September 2019 - June 2021

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
Kostprijs technieken:€ 1.239.576,85 excl. btw
Totale bouwkost:€ 5.790.000,00 excl. btw
K-peil / Energieklasse :
E-peil:44
Certificering:

 

Projectomschrijving:

 

Omwille van praktische redenen wil de school op haar eigen domein een deel van haar internaat huisvesten. Dit nieuw gebouw moet echter een zo klein mogelijk impact hebben op de site en zijn buren. Bovendien geeft de school er de voorkeur aan om geen bestaande groenzones in te palmen.

Daarom werd besloten om het gebouw waarin de polyvalente zalen en de technologieklassen zijn gehuisvest te slopen. Dit gebouw was in slechte staat en verregaande herstellingswerken drongen zich op, maar maakt nu plaats voor een nieuw, hoger en energieneutraal volume waarin zowel de bestaande functies als het internaat worden voorzien.

 

 

Op het gelijkvloers vinden we de twee polyvalente zalen en 4 STEM-klassen. Door zijn sterke beglazing geeft dit een extrovert karakter en gaat zo de dialoog aan met zijn omgeving (speelplaatsen, voetbalveld, toekomende leerlingen, …). De horizontale lamellen rond deze sokkel benadrukken dit volume, maar zorgen tegelijk ook voor de nodige zonwering. Het bovengrondse volume (internaat) is meer introvert en trekt zicht terug ten opzichte van het sokkelvolume.

 

Van gebouwen binnen deze sector wordt doorgaans verwacht dat ze een lange levensduur en lage werkings- en onderhoudskosten hebben. Het is dus de investering meer dan waard om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken door toepassing van een performante schil, intelligente zonwering (lamellen op het gelijkvloers; screens op de verdiepingen) en een BEO-veld dat het gebouw via een warmtepomp bij koude dagen van de nodige verwarming en bij warme dagen van verfrissing voorziet.

Op het hoogste platte dak komen er PV-panelen die minstens het elektrisch verbruik van de warmtepomp dekken.

Voor het warme water van de douches worden zonnecollectoren ondersteund door een hoogrendement gasketel voorzien.

 

Uniek in deze sector is het aanzienlijke verschil in bezettingsgraad afhankelijk van het tijdstip en de tijd van het jaar. Ook hierop werden verscheidene duurzame technieken afgestemd, zoals ventilatie- en verlichtingssystemen met aanwezigheidsdetectie. Met een mechanisch ventilatiesysteem D verloopt zowel de aan- als afvoer mechanisch via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. De afgevoerde lucht warmt de aangevoerde (koude) lucht op dankzij een adsorptie warmtewiel.

Een gezonde en comfortabele leef- en leeromgeving heeft een grote invloed op de productiviteit van de gebruikers. Zo moeten de bezette ruimtes voldoende verwarmd of gekoeld worden zonder dat tocht ontstaat. Doordat de aangevoerde lucht verwarmd wordt komt deze op een aangename temperatuur in de ruimtes binnen en wordt er een comfortabel binnencomfort gecreëerd. Bovendien door de warmte te recupereren daalt het energieverbruik wat resulteert in een lagere energiefactuur en E-peil. Tot slot, aangezien de aangevoerde lucht ook gefilterd wordt, blijven stof, vervuiling of pollen buiten.