Home / onderwijs / Uitbreiding school ‘Creo’ met een kantoorgedeelte en klassen

Uitbreiding school ‘Creo’ met een kantoorgedeelte en klassen

Roeselare, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever CVO Roeselare, Arme-Klarenstraat 40, 8800 Roeselare, BE
Architect Studio Plus Architecten bvba, Brugsesteenweg 63, 8800 Roeselare, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope Studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 1,250 m2
Projectstatus uitvoering
Start - Einde studie April 2020 - August 2020
Start - Einde uitvoering February 2021 - August 2021

Sustainable Features

beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie

 

Kostprijs technieken:+/- € 330.000,00 excl. btw
E-peil:E57

 

Projectomschrijving:

Creo Roeselare werd uitgebreid met een nieuw schoolgebouw dat een kelder en vier bovengrondse bouwlagen met een kantoorgedeelte en klassen omvat.

 

Het gebouw werd volgens de ‘trias energetica’ ontworpen waarbij eerst de energievraag zoveel als mogelijk beperkt werd. Dankzij een mix van ramen en translucente – beter isolerende, panelen kon het gebouw, dat ’s nachts een lichtbaken moest zijn, toch aan de hedendaagse isolatie-eisen voldoen. Elke gevel bestaat uit 50 % ramen en de andere helft translucente panelen, weliswaar telkens in verschillende configuraties.

De ventilatieverliezen werden beperkt door een vraaggestuurd ventilatiesysteem in te zetten. Zeker in een school, met een sterk variërende bezetting, levert dit een enorme reductie van de energievraag voor verwarming op.

 

De resterende verwarmingsvraag werd opgevangen met een duurzame productie-installatie. Een monobloc lucht/water-warmtepomp van ongeveer 90 kWth staat in voor de ruimteverwarming en bevindt zich op de parking nabij de bestaande private HS-cabine. Die warmtepomp is bovendien omkeerbaar zodat indien gewenst later ook koeling mogelijk is. Drie buffervaten van 750 l worden voorzien om het aantal start/stop-cycli van de warmtepomp te beperken, wat de levensduur van de installatie ten goede komt. Plaatstalen radiatoren met thermostatische kraan verwarmen de ruimtes en worden op steunen voor de ramen/translucente delen gezet.

 

Een centrale luchtbehandelingsgroep buiten op het dak voorziet alle ruimtes van verse lucht. De compacte groep met een ventilatiedebiet van 5300 m³/h omvat twee ventilatoren, een warmtewiel, een verwarmingsbatterij en F7-filters. Het ventilatiedebiet is gereduceerd i.f.v. het beperkte gelijktijdig gebruik van de lokalen: zorg- en ICT-lokalen enkel overdag en crealokalen en polyvalente ruimte enkel ’s avonds. De aftakkingen van de pulsie- en extractiekanalen richting deze lokalen worden uitgerust met CAV’s en gemotoriseerde kleppen of VAV’s zodat het ventilatiedebiet beperkt kan worden. Kanaalroosters rechtstreeks gemonteerd op kanalen in de ruimtes voeren verse lucht aan. Een extractierooster in elke ruimte voert de lucht af. Ter hoogte van de aftakking richting de desbetreffende ruimte (pulsie én extractie) wordt een geluidsdemper voorzien i.f.v. akoestiek. Een extractieventilator met een extractiedebiet van 300 m³/h voert lucht af uit de sanitaire ruimtes.

 

In de sanitaire ruimtes werd ook gekozen voor zelfsluitende wastafelkranen om het waterverbruik te beperken. In de rest van het gebouw werden eengreepsmengkranen voorzien t.h.v. de gootstenen en dubbele wasbak. Daarnaast werd een regenwaterrecuperatieysteem voorzien voor de dubbele dienstkraan op de gevel t.h.v. de ingang.

 

De sturing van verlichting gebeurt via afwezigheidsdetectie in administratieve en vergaderruimtes, klassen en polyvalente zaal. Dit wil zeggen: inschakelen van verlichting via een drukknop, maar automatisch uitschakelen bij gebrek aan beweging. Voor circulatiezones en sanitaire ruimtes werd gekozen voor bewegingsdetectie. Dus bij beweging wordt de verlichting ingeschakeld voor een zekere tijd, alvorens opnieuw automatisch uit te schakelen bij gebrek aan beweging. Op die manier wordt het elektriciteitsverbruik van verlichting afgestemd op het gebruik en dus tot een minimum herleid.