Home / onderwijs / KHLIM (blok S)

KHLIM (blok S)

Diepenbeek, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever KHLim vzw
Architect a2o architecten cvba, Vissersstraat 2, 3500 Hasselt, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope studie en opvolging technische installaties
Oppervlakte 4,650 m2
Projectstatus opgeleverd

Sustainable Features

regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
groen dak
groen dak
warmte recuperatie
warmte recuperatie
beglazing
beglazing

De bouw van een nieuwe blok (blok S) voor het departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde op het terrein van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLIM) in Diepenbeek. Een hoge energie-efficiëntie speelde een grote rol in het ontwerp. Het nieuwe KHLIM-gebouw werd daarvoor onder andere uitgerust met vloerverwarming en betonkernactivering.

In een hogeschool kunnen grote interne lasten (mensen, verlichting, computers, kopieermachines, enz.) het noodzakelijk maken om een gebouw te koelen. Het binnenklimaat wordt op peil gehouden met behulp van de betonkernactivering (BKA).Met deze techniek, waarbij men watervoerende leidingen in de betonplaten integreert, kan men de thermische op een actieve wijze gaan bijsturen.

Doordat deze grote massa veel energie kan opnemen (warmte uit de leslokalen en kantoren), zal het binnenklimaat gedurende de zomer steeds aangenaam koel blijven en dit zonder hinderlijke tochteffecten. Tijdens de winter zorgt dit systeem voor de basisverwarming en functioneert het volgens het principe van een standaard vloerverwarming. Daarnaast zijn er ook gewone radiatoren waarmee men de temperatuur in de verschillende lokalen individueel snel en accuraat kan bijsturen. De opwekking van energie gebeurt door middel van modulerende condenserende gasketels (verwarming) en op termijn zullen performante warmtepompen gekoppeld worden aan een hybride koeltoren (koeling).

Het nieuwe KHLim-gebouw is daarnaast uitgerust met een vraag gestuurde ventilatie. In de luchtgroep is een hygroscopisch warmtewiel met een rendement van 85% geïntegreerd en het specifieke luchtdebiet wordt bijgestuurd in functie van de bezetting van de verschillende lokalen. De sturing en regeling van het luchtverdelingsnet is gebaseerd op een constant drukniveau, waarbij de debieten in de verschillende zones met behulp van regelelementen afgestemd worden op de luchtkwaliteit.

Performante T5-fluorescentielampen en led-verlichting zorgen voor een aangename adequate verlichting in elk van de lokalen.

Tenslotte is het gebouw uitgerust met een uitgebreide installatie voor dataverkeer en internet, zowel via talrijke vaste aansluitpunten als een draadloos netwerk. De leslokalen werden ook allen uitgerust met bekabeling voor de huidige en de toekomstige hulpmiddelen zoals beamers, whiteboards, enz.