Home / onderwijs / OLV-college Antwerpen nieuwe L-vleugel – BIM ontwerp

OLV-college Antwerpen nieuwe L-vleugel – BIM ontwerp

Antwerpen, Belgium, Europa

Sector onderwijs
Opdrachtgever vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen - Onze-Lieve-Vrouwecollege, Frankrijklei 77, 2000 Antwerp, BE
Architect Archiles Architecten, Stationsstraat 89, 2440 Geel, BE
Aard der werken Nieuwbouw
Scope studie en opvolging technische installaties / EPB-verslaggeving
Oppervlakte 3,740 m2
Projectstatus opgeleverd
Start - Einde studie March 2016 - September 2016
Start - Einde uitvoering February 2017 - June 2018

Sustainable Features

geothermie
geothermie
beglazing
beglazing
warmte recuperatie
warmte recuperatie
waterbeheer
waterbeheer
zonne-energie
zonne-energie
regenwater recuperatie
regenwater recuperatie
passieve koeling
passieve koeling
NZEB
NZEB
Kostprijs technieken:1.142.652,41 € excl. btw
Totale bouwkost:4.195.394,20 € excl. btw
K-peil:29
E-peil:32
Certificering:BEN (Bijna Energieneutraal)

 

Projectomschrijving:

Deze vernieuwbouw van een bestaand schoolgebouw is gesitueerd op de site van het Onze‑Lieve‑Vrouwe College te Antwerpen en wordt in gebruik genomen door De Dames.

Het bestaand gebouw is gelegen aan de Louiza Marialei en wordt volledig afgebroken tot en met het funderingsniveau. De nieuwe invulling omvat 10 klassen voor het humaniora waaronder 2 wetenschapslokalen, een administratief gedeelte en de sanitaire ruimtes voor de lagere school en het humaniora, toegankelijk vanaf de buitenspeelplaats.

 

Het streven naar een BEN-niveau was een belangrijk uitgangspunt waarbij in een eerste stap de optimalisatie van de gebouwschil de nodige aandacht vroeg. Er werd geopteerd om te werken met een doorlopende gordijngevel aan voor- en achterzijde van het gebouw, waarbij gezocht werd naar een evenwicht tussen uitsluitend beglaasde en nageïsoleerde delen om zodoende een performant K‑peil te realiseren. Het luchtdichtheidsniveau werd vastgelegd op een v50-waarde van 2.

 

Voor de technieken werd gekozen om uitsluitend beroep te doen op hernieuwbare bronnen om de warmte- en koudevraag van het gebouw in te vullen.

 

Er is een BEO-veld (boorgat energieopslag) van 9 boringen met elk een diepte van 150 meter opgenomen, die in de winter de warmtebron vormen voor de warmtepomp en tijdens de zomermaanden kunnen instaan voor de passieve koeling van het gebouw. Dit systeem wordt vervolgens gecombineerd met een lucht-water warmtepomp die de resterende warmtevraag dekt.

 

De ventilatie wordt verzorgd door een centrale luchtgroep systeem D, opgesteld op het dak en voorzien van een warmtewiel voor een maximaal warmteterugwinningsrendement. De verdeling van de warmte in het gebouw gebeurt op zeer lage temperatuur in winterconditie, met name door middel van een combinatie van vloerverwarming en betonkernactivering. Een ventiloconvector, eveneens gevoed door het BEO-veld staat per lokaal in voor de naregeling van de temperatuur. Om finaal het BEN-niveau te realiseren, is een fotovoltaïsche installatie met een vermogen van 12 kWp op het dak voorzien.

 

Met al deze ingrepen in acht genomen bedraagt het aandeel hernieuwbare energie hier 37 kwh/m²  ten opzichte van de wettelijke 10 kwh/m² waardoor dit tot boven de 50 % komt van het primair energieverbruik van het gebouw.